
Όταν τα γεμιστά συνάντησαν το παστίτσιο!
Περιγραφή συνταγής
Δέιτε τώρα αποκλειστικά τι παθαίνουν τα γεμιστά, όταν συναντάνε το παστίτσιο! Πήραμε τις τομάτες και το ρύζι από τα γεμιστά και τα βάλαμε να κάνουν παρέα με τον κιμά και τη μπεσαμέλ από το παστίτσιο! Και ιδού, συνταγή του Σαββάτου που όλοι περιμένατε!!!
Συστατικά και τρόπος παρασκευής συνταγής
- Πλένουμε και βάζουμε σε ένα ταψί τις τομάτες. Ανοίγουμε τα καπάκια τους με ένα μαχαιράκι και τα πετάμε, γιατί δεν θα τα χρειαστούμε!!! Θα τις ''καπακώσουμε'' με μπεσαμέλ!!!!!
- Παίρνουμε μια λεκανίτσα και της στερεώνουμε πάνω το σουρωτήρι που έχουμε για τα μακαρόνια. Ξεκινάμε να αδειάζουμε τις τομάτες με εκείνο το εργαλειάκι που έχει στρογγυλή άκρη. Ότι βγάζουμε από τις τομάτες το βάζουμε μέσα στο σουρωτήρι και όλο το ζουμί τρέχει από κάτω στην λεκανίτσα. Το ζουμί αυτό είναι πολύτιμο για τα γεμιστά!
- Αφού αδειάσουμε όλες τις τομάτες, πασπαλίζουμε τον πάτο τους με ελάχιστη ζαχαρίτσα και τις αφήνουμε στο ταψί.
- Σε μια φαρδιά κατσαρόλα τσιγαρίζουμε με λίγο λάδι το κρεμμύδι και ρίχνουμε τον κιμά.
- Όταν πάρει ένα άσπρο χρωματάκι, ρίχνουμε το ζουμί από τις τομάτες (έχουμε βγάλει όσο περισσότερο γίνεται, τρίβοντας και στον τρίφτη τα μεγαλύτερα κομμάτια που δεν περνάνε από το σουρωτήρι κάτω στην λεκάνη), το σκόρδο κοπανισμένο, αλάτι, πιπέρι, ρίγανη, τον πελτέ (το πόσο πελτέ θα βάλετε εξαρτάται από το πόσο ζουμί έχετε βγάλει από τις τομάτες. Αν δεν έβγαλαν πολύ, ρίξτε πιο πολύ πελτέ για πλούσια σάλτσα!), το υπόλοιπο λάδι και αφήστε το να βράσει για 10 λεπτά.
- Προσθέστε το ρύζι και αφήστε το να πάρει μια βράση μόνο, ανακατεύοντας παράλληλα με ξύλινη κουτάλα, για να μην κολλήσει.
- Πριν βγάλετε τη γέμιση από τη φωτιά, ρίξτε και τον μαϊντανό και ανακατέψτε μια τελευταία φορά.
- Προσοχή!! Δεν αφήνουμε το ρύζι να βράσει παραπάνω μέσα στη σάλτσα, γιατί στον φούρνο θα λασπώσει. Το ρίχνουμε σχεδόν ωμό μέσα στις τομάτες.
- Τώρα έχουμε έτοιμη τη γέμιση για να ρίξουμε μέσα στις τομάτες προσεκτικά με ένα μεγάλο κουτάλι.
- Αφού γεμίσουμε όλες τις τομάτες, κόβουμε και τις πατάτες στο μέγεθος που μας αρέσει και γεμίζουμε το ταψί.
- Πιτσιλάμε το ταψί με ελάχιστο λάδι και το γεμίζουμε με νερό και την υπόλοιπη γέμιση, αν έχει περισσέψει, αλλιώς ρίχνουμε λίγο ακόμα πελτέ ώστε να κοκκινίσουν και οι πατάτες.
- Το βάζουμε σε προθερμασμένο φούρνο και ψήνουμε στους 180 βαθμούς μέχρι να γίνει η μπεσαμέλ με την οποία θα σκεπάσουμε τις τομάτες.
Για τη μπεσαμέλ:
- Σε ένα κατσαρολάκι λιώνουμε το βούτυρο σε μέτρια φωτιά και ανακατεύοντας συνεχώς με ένα σύρμα, προσθέτουμε και το αλεύρι.
- Ανακατεύουμε γύρω στα 2 λεπτά, ώσπου το αλεύρι να πάρει ένα χρυσό χρώμα.
- Προσθέτουμε σιγά σιγά το γάλα, χωρίς να σταματάμε να ανακατεύουμε με το σύρμα.
- Όταν αρχίσει να πήζει η μπεσαμέλ, ρίχνουμε αλάτι, πιπέρι και μοσχοκάρυδο και ανακατεύουμε ξανά χαμηλώνοντας τη φωτιά.
- Την κάνουμε όσο σφιχτή θέλουμε εμείς, ανάλογα με το αν θα προσθέσουμε περισσότερο ή λιγότερο γάλα. Το μυστικό είναι το καλό ανακάτεμα για να μην σβολιάσει. Στη συγκεκριμένη περίπτωση, καλό είναι να είναι σφιχτή, γιατί πρέπει να σταθεί πάνω στις τομάτες σαν να είναι το καπάκι τους. όταν την βγάλουμε από τη φωτιά, ρίχνουμε μέσα το τυράκι μας και ανακατεύουμε να πάει παντού! Έτοιμη η μπεσαμέλ!!!
- Οπότε, βγάζουμε από το φούρνο τις τομάτες και τις σκεπάζουμε με τη νόστιμη κρέμα!
- Ξαναβάζουμε στο φούρνο, προσθέτουμε κι άλλο νεράκι, αν χρειάζεται και ανεβάζουμε την θερμοκρασία στους 200. Δεν αργούν να γίνουν, θέλουν γύρω στα 45 λεπτά. Το θέμα είναι να έχουν ψηθεί καλά οι πατάτες και να έχει γίνει μια ωραία δεμένη σαλτσούλα στο ταψί.
Για τα γεμιστά χρειαζόμαστε:
- 12 μεγάλες ώριμες ζουμερές τομάτες
- 700 γρ. ρύζι για γεμιστά
- 3 μεγάλες πατάτες
- 400 γρ. κιμά μοσχαρίσιο
- 1 φλ. λάδι
- 1 σκελίδα σκόρδο
- 1 μικρό κρεμμύδι
- 1/2 κουτί πελτέ τομάτας
- Μια χούφτα φρέσκο μαϊντανό ψιλοκομμένο
- Αλάτι
- Πιπέρι
- Ρίγανη
- 1/2 κ.γ. ζάχαρη
Για τη μπεσαμέλ χρειαζόμαστε(θα φτιάξουμε σπιτική από τα χεράκια μας! Ναι, ναι...μην βαριέστε!!)
- 1/2 φλιτζάνι αλεύρι
- 1 κουτ. σούπας βιτάμ
- 1 χούφτα τριμμένο τυρί της αρεσκείας μας
- 1 1/2 φλιτζάνι γάλα
- αλάτι/πιπέρι/μοσχοκάρυδο

- 12 μεγάλες ώριμες ζουμερές τομάτες
- 700 γρ. ρύζι για γεμιστά
- 3 μεγάλες πατάτες
- 400 γρ. κιμά μοσχαρίσιο
- Ελαιόλαδο
- 1 σκόρδο
- 1 μικρό κρεμμύδι
- Πελτέ τομάτας
- Φρέσκο μαϊντανό ψιλοκομμένο
- Αλάτι
- Πιπέρι
- Ρίγανη
- Ζάχαρη
Για τη μπεσαμέλ χρειαζόμαστε:
- 1/2 φλ. αλεύρι
- 1 κ.σ. βιτάμ
- 1 χούφτα τριμμένο τυρί της αρεσκείας μας
- 1 1/2 φλ. γάλα
- Αλάτι
- Πιπέρι
- Μοσχοκάρυδο
Είναι λίγο μπελαλίδικο φαγητό, αλλά δεν είναι τόσο δύσκολο όσο φαίνεται, απλώς θέλει λίγη περισσότερη προσοχή από τα άλλα που έχουμε κάνει μέχρι σήμερα. Σκεφτείτε όμως ότι θα μείνει να φάτε και το βράδυ, τρώγεται και σε θερμοκρασία δωματίου και είναι κάτι διαφορετικό απ’ ό,τι έχουμε συνηθίσει!!
Με τον ίδιο τρόπο μπορείτε να γεμίσετε πιπεριές, μελιτζάνες, κολοκυθάκια...
Εμμανουέλα Κόκκαλη
Μαγειρική για μένα δεν είναι μόνο το μισάωρο που θα καθίσεις να φτιάξεις ένα φαγητό! Μαγειρική είναι η συλλογή των υλικών, το ψάξιμο, η δοκιμή, το...
Χρήσιμα Εργαλεία









