Lovecooking.gr

Αλλαγή σε desktop Εγγραφή Login

Χιουνκιάρ μπεγιεντί

Χιουνκιάρ μπεγιεντί
Μέτρια

Μια μικρασιάτικη συνταγή που μπορεί να μην είναι και τόσο διαίτης, αλλά για ένα Σαββατόβραδο με τους φίλους μας αξίζει τον κόπο. Εξάλλου, είναι ένα ολοκληρωμένο πιάτο, που συμπεριλαμβάνει ουσιαστικά δύο συνταγές αυτή της κρέμας μελιτζάνας και αυτή του κοκκινιστού.

Εκτέλεση - Directions

    Δυσκολία: Μέτρια
    Περιγραφή Συνταγής:
    1. Λιώνουμε το βούτυρο και το λάδι το τηγάνι και τηγανίζουμε το αρνάκι. 
    2. Προσθέτουμε το κρεμμύδι, το σκόρδο και ανακατεύουμε. 
    3. Ρίχνουμε μέσα τον πελτέ ντομάτας, τις ψιλοκομμένες ντομάτες, το θυμάρι, τη ρίγανη και τον ζωμό κρέατος. 
    4. Αλατοπιπερώνουμε και μόλις βράσουν, χαμηλώνουμε την θερμοκρασία, σκεπάζουμε την κατσαρόλα και σιγοβράζουμε για 90 λεπτά ώσπου να μαλακώσει καλά το κρέας.
    5. Σε μπολ ανακατεύουμε τον χυμό λεμονιού, 3 φλυτζάνια νερό και το αλάτι. 
    6. Προθερμαίνουμε το γκρίλ στους 200° C. Ψήνουμε τις μελιτζάνες για ½ ώρα μέχρι να μαλακώσουν καλά.
    7. Μόλις οι μελιτζάνες κρυώσουν, τις ξεφλουδίζουμε και βάζουμε τον πολτό από την σάρκα τους μέσα στο μείγμα με το λεμόνι και το αλάτι. 
    8. Τις αφήνουμε μέσα στο μείγμα περίπου 10 λεπτά για να κρυώσουν και να μην μαυρίσουν. Βάζουμε τον πολτό της μελιτζάνας μέσα σε σουρωτήρι και πιέζουμε για να φύγουν τα υγρά.
    9. Σε μια κατσαρολίτσα και σε μέτρια φωτιά ανακατεύουμε το γάλα με την κρέμα γάλακτος μέχρι να ζεσταθούν καλά. 
    10. Λιώνουμε το βούτυρο σε άλλη κατσαρόλα, προσθέτουμε το αλεύρι και ανακατεύουμε καλά με το σύρμα για να μην σβολιάσει το αλεύρι για ένα λεπτό περίπου. 
    11. Προσθέτουμε στο μείγμα σιγά σιγά το γάλα, ανακατεύοντας με το σύρμα για να δέσει η σάλτσα. 
    12. Προσθέτουμε τον πολτό μελιτζάνας και το τυρί στην σάλτσα και ανακατεύουμε καλά. 
    13. Χτυπάμε περίπου για 5 λεπτά το μείγμα μέχρι να γίνει απαλό σαν κρέμα. 
    14. Σερβίρουμε την κρέμα της μελιτζάνας και από πάνω βάζουμε το κοκκινιστό αρνάκι. 
    15. Καλή διασκέδαση.

    Διάρκεια: 1 ώρα και 30 λεπτά

    Συστατικά:
    • 1/4 φλυτζάνι βούτυρο γάλακτος
    • 3 κουταλάκι του γλυκού ελαιόλαδο
    • 1 1/2 κιλό αρνί άπαχο σε κύβους
    • 1 κρεμμύδι ψιλοκομμένο
    • 4 σκελίδες σκόρδο λιωμένες
    • 2 κουταλάκια του γλυκού τοματοπελτές
    • 2 1/2 φλυτζάνια ντομάτες ψιλοκομμένες
    • 1/2 κουταλάκι του γλυκού θυμάρι
    • 1 κουταλάκι του γλυκού ρίγανη
    • 1 1/2 φλυτζάνι ζωμό κρέατος
    • 1/3 φλυτζάνι μαϊντανός ψιλοκομμένος

      Για τον πουρέ μελιτζάνας

      • 1 1/2 κιλό μελιτζάνες φλάσκες
      • 3 κουταλιές της σούπας χυμός λεμονιού
      • 3 κουταλιές της σούπας αλάτι
      • 1 φλυτζάνι γάλα
      • 2 κουταλιές της σούπας κρέμα γάλακτος
      • 1/4 φλυτζανιού βούτυρο
      • 1/4 φλυτζάνι αλεύρι για όλες τις χρήσεις
      • 150 γρ. κασέρι τριμμένο
      Μερίδες: 6 - 8
      Πρόταση για Ποτό:
      • “Κτήμα Παλυβού” από την Νεμέα.
      • Κτήμα Παλυβού/Ονομασία Προελεύσεως Ανωτέρας Ποιότητος “Νεμέα” (Αγιωργίτικο 100%). 

      Έντονο και πολύ βαθύχρωμο. Άφθονα αρώματα μαύρου κερασιού, βανίλιας, σοκολάτας γάλακτος και licorice (γλυκόριζα). Πλούσια γέυση, με καλή δομή και γευστικές τανίνες. 

      Γιατί ταιριάζουν: διότι έχουμε όμορφα πιάτα με “γλυκά” συστατικά και τρόπους μαγειρέματος που επιτείνουν την γλύκα. Είναι ολοφάνερο ότι χρειάζεται κόκκινο κρασί, αλλά χωρίς υπερβολική στιβαρότητα που θα χάλαγε την αρμονία. Η “γλύκα” των αρωμάτων του Αγιωργίτικου της Νεμέας, μαζί με την soft δομή είναι αυτό που ταιριάζει σ'αυτά τα πιάτα.

      Tip:
    Βαθμολογήστε αυτό το άρθρο
    0  ψήφοι

    Βεβαιωθείτε ότι εισάγετε τις (*) απαιτούμενες πληροφορίες, όπου ενδείκνυται. Ο κώδικας HTML δεν επιτρέπεται.

    επιστροφή στην κορυφή

    ©Lovecooking.gr - Powered by Digimouse

    Κορυφή Desktop έκδοση