Lovecooking.gr

Αλλαγή σε desktop Εγγραφή Login

×

Προειδοποίηση

JUser: :_load: Αδυναμία φόρτωσης χρήστη με Α/Α (ID): 67

Αλεύρι!

ΣΠΙΤΙΚΟ ΧΕΙΡΟΠΟΙΗΤΟ ΨΩΜΙ

Θα χρειαστούμε:

  • Μια πλαστική λεκάνη για να πλάσουμε το ζυμάρι
  • Μια πετσέτα για να σκεπάσουμε τη λεκάνη, όση ώρα θα φουσκώνει το αλεύρι μας
  • 1 κιλό αλεύρι για χωριάτικο ψωμί
  • ½ λίτρο χλιαρό νερό
  • 50γρ. μαγιά μπύρας
  • 1 κ.σ. αλάτι.

Με αυτή την ποσότητα θα φτιάξουμε 2 καρβέλια πραγματικό χωριάτικο ψωμί.

Εκτέλεση:

  1. Σ' ένα βαθύ μπόλ διαλύουμε τη μαγιά στο νερό.
  2. Στη λεκάνη βάζουμε το αλεύρι και το ανακατεύουμε με το αλάτι καλά.
  3. Ρίχνουμε στο αλεύρι το νερό με τη μαγιά και αρχίζουμε το ζύμωμα. Θα πρέπει να ζυμώσουμε τουλάχιστον για 15’ με τις γροθιές μας.
  4. Μόλις το ζυμάρι μας είναι έτοιμο, το χωρίζουμε στα δύο, σχηματίζοντας δύο καρβέλια τα οποία και θα αφήσουμε σ' ένα ελαφρά λαδωμένο σκεύος, κοντά σε ζέστη, ώστε να διπλασιαστούν στον όγκο τους (ανάλογα με τον τύπο αλευριού, αυτό θα πάρει γύρω στη 1μισυ ώρα).
  5. Όταν φουσκώσουν, τα χαράζουμε μ' ένα ξυράφι και τα ψήνουμε σε ελαφρά λαδωμένο με το πινέλο ταψί, σε προθερμασμένο φούρνο στους 200 βαθμούς, για 40', μέχρι να δημιουργηθεί η κλασική του κρούστα.

Για να ψηθεί σωστά το ψωμί μας, καλό είναι να βάζουμε πάντα μέσα στο φούρνο ένα πυρίμαχο σκεύος με νερό, για να υπάρχει η απαιτούμενη υγρασία στο εσωτερικό του.
Επίσης, τοποθετούμε πάνω στον πάγκο μας μια σχάρα, ώστε όταν ξεφουρνίσουμε τα καρβέλια μας να τα ακουμπήσουμε πάνω της, για να αναπνέει το ψωμί μας και να μην μείνουν μέσα του οι υδρατμοί του ψησίματος. Όταν κρυώσουν τελείως είναι έτοιμα για κατανάλωση!

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία: Κατεψυγμένα Λαχανικά »

Βεβαιωθείτε ότι εισάγετε τις (*) απαιτούμενες πληροφορίες, όπου ενδείκνυται. Ο κώδικας HTML δεν επιτρέπεται.

επιστροφή στην κορυφή