Κεφάλαιο 14ο: Το βάψιμο των Πασχαλιάτικων αβγών!

Η κουζίνα μας είναι γεμάτη από φυσικές βαφές. Απλές τροφές όπως το παντζάρι, τα φλούδια από τα ξερά κρεμμύδια αλλά και το σπανάκι μπορούν να χρησιμοποιηθούν για να δώσουμε στα λευκά αυγά μια Πασχαλιάτικη νότα. Τα παιδιά είναι σίγουρο ότι θα λατρέψουν τα διαφορετικά χρώματα που μπορούν να δημιουργήσουν παίζοντας με τις βαφές.

Η κουζίνα μας είναι γεμάτη από φυσικές βαφές. Απλές τροφές όπως το παντζάρι, τα φλούδια από τα ξερά κρεμμύδια αλλά και το σπανάκι μπορούν να χρησιμοποιηθούν για να δώσουμε στα λευκά αυγά μια Πασχαλιάτικη νότα. Τα παιδιά είναι σίγουρο ότι θα λατρέψουν τα διαφορετικά χρώματα που μπορούν να δημιουργήσουν παίζοντας με τις βαφές.

Τα υλικά που θα χρειαστούμε  και η διαδικασία που θα ακολουθήσουμε ανάλογα με το χρώμα που θέλουμε:

Κόκκινο:

  • 4 κούπες ψιλοκομμένα παντζάρια
  • ½ κούπας λευκό ξίδι
  • αυγά

Τοποθετούμε σε μια κατσαρόλα τα αυγά, τα παντζάρια και το ξίδι και καλύπτουμε με νερό. Βράζουν όλα μαζί σε χαμηλή θερμοκρασία.

 Πράσινο:

  • 1 κιλό σπανάκι
  • ½ κούπας λευκό ξίδι
  • αυγά

Βράζουμε το σπανάκι με 3 λίτρα νερό. Τοποθετούμε τα αυγά στην κατσαρόλα, περιχύνουμε με το χρωματισμένο νερό και συμπληρώνουμε με ξίδι ώσπου να καλυφθούν τα αυγά.

 Κίτρινο:

  • φύλλα από ξερά κρεμμύδια
  • αυγά
  • ½ κούπας λευκό ξίδι

Τοποθετούμε σε μια κατσαρόλα τα αυγά, τα φύλλα από τα κρεμμύδια και το ξίδι και καλύπτουμε με νερό. Βράζουν όλα μαζί σε χαμηλή θερμοκρασία .

 Μπλε:

  • κόκκινο λάχανο
  • αυγά
  • ½ κούπας λευκό ξίδι

Τοποθετούμε σε μια κατσαρόλα τα αυγά, το κόκκινο λάχανο και το ξίδι και καλύπτουμε με νερό. Βράζουν όλα μαζί σε χαμηλή θερμοκρασία

 Χρόνος Βρασμού : 30’

augo

Συμβουλές:

  • Όταν τα βράσετε, σκουπίστε με χαρτί κουζίνας και γιαλίστε τα με ελαιόλαδο.

Προκειμένου να μην σας σπάσουν και να στεγνώσουν εύκολα, μην πετάξετε το χαρτόνι στο οποίο τα αγοράσατε.

  • H φυσική βαφή μπορεί μην δημιουργεί τόσο έντονα χρώματα, ωστόσο, ακόμα και αν περάσει το χρώμα του εκάστοτε λαχανικού στο εσωτερικό του αυγού, δεν διατρέχουμε κανένα κίνδυνο τρώγοντας το. Μπορεί μεν στο εμπόριο να κυκλοφορούν πλέον βαφές χωρίς επικίνδυνες χρωστικές παρ’όλα αυτά δεν υπάρχει λόγος να μολύνουμε τον οργανισμό μας με επιπλέον χημικές ουσίες.

 Θυμηθείτε ότι το βάψιμο των αυγών δεν είναι μόνο ένα παραδοσιακό έθιμο αλλά και μια απολαυστική διαδικασία. Ενθαρύνετε τα παιδιά να σας βοηθήσουν και να παίξουν με τα χρώματα!

 Τοποθετείστε τα αυγά σε λεπτές κάλτσες και δώστε τους σχέδια χρησιμοποιώντας φυλλαράκια ή σκαρφιστείτε τις δικές σας ιδέες δημιουργώντας τα πιο πρωτότυπα Πασχαλινά αυγά.

 Σας ευχόμαστε μια Φωτεινή Ανάσταση με πολύ LoveCooking.gr!

Last modified on 2012-01-11
Βαθμολογήστε αυτό το άρθρο
(0 ψήφοι)

Προσθήκη σχολίου

Χρήσιμα Εργαλεία

tools

Close
Content