Lovecooking.gr

Αλλαγή σε desktop Εγγραφή Login

Σπλήνα γεμιστή στο φούρνο

«Η παραγεμιστή σπλήνα, τροφή λίαν εύγευστος, επιζητείται παρά των αρεσκομένων εις τους μεζέδες».
Έτσι άρχιζε τη συνταγή το παλιό βιβλίο μαγειρικής της μάνας μας, μια μνημειώδης έκδοση του Μεσοπολέμου, το οποίο όμως είχε μεγάλη αμάχη με την ακρίβεια και τις ποσότητες: «προσθέτομεν ολίγον από αυτό και ανάλογον από εκείνο…».
Η γεμιστή σπλήνα ήταν και παραμένει σπάνιο και εξαιρετικό φαγητό, εκλεκτός μεζές για μπύρα ή κρασί, ενώ στα παλιά μερακλίδικα ουζερί σερβιριζόταν (σκέτη, χωρίς πατάτες) και ως μεζές του ούζου. Για εμάς η παρασκευή της ήταν πάντα αφορμή για μια μικρή συγκέντρωση καλών φίλων γύρω από την πιατέλα της.
Τη σπλήνα τη βρίσκουμε σε ποικίλα μεγέθη, συνήθως από 1 μέχρι 1,8 κιλά. Στη συνταγή που ακολουθεί θα δώσουμε ποσότητες για 1,5 κιλό σπλήνας, κι αν η δική σας διαφέρει στο βάρος, τις τροποποιείτε αναλόγως. Είναι καλύτερα να υπερβείτε κατά 300 με 500 γρ. το βάρος του κρέατος σε πατάτες· μην το φοβηθείτε, θα γίνουν ανάρπαστες, μια και η σπλήνα «ντύνει» τις πατάτες που τη συνοδεύουν με μια εξαιρετικής γεύσης σκούρα σάλτσα.

του Κωστή Θεοδωρίδη

 

02:20 5 Διαβάστε περισσότερα...

Αβγά βραστά με λουκάνικα σε πικάντικη σάλτσα ντομάτας

Mια ενδιαφέρουσα πρόταση για τα σφιχτά αβγά που βαρεθήκατε να τα τρώτε σκέτα! Σε κάθε περίπτωση, πρόκειται για έναν υπέροχο, μερακλίδικο μεζέ που θα σας κάνει την καλύτερη παρέα με το κρασάκι σας!

00:25 4 άτομα Διαβάστε περισσότερα...

Χοιρινό φιλέτο με τραγανή αρωματική κρούστα

Αυτό το μίγμα ταιριάζει και σε κοτόπουλο και φυσικά μπορείτε να αυξομειώσετε τις δόσεις των μυρωδικών, ανάλογα με τις προτιμήσεις σας. Το αποτέλεσμα είναι ένα ζουμερό και μυρωδάτο κρέας που θα αγαπηθεί από μικρούς και μεγάλους!

00:35 4 Διαβάστε περισσότερα...

Κατσικάκι αιγιοπελαγίτικο γεμιστό στη γάστρα

Η νοστιμιά του κατσικιού που βόσκει δίπλα στα κύματα του Αιγαίου, καταναλώνοντας το θαλασσινό αλάτι και τα μυρωδικά, εγγυάται την απόλυτη επιτυχία του παραδοσιακού αυτού πιάτου για το κυριακάτικο τραπέζι μας.

07:00 12-18 Διαβάστε περισσότερα...

Μπριζολίτσα χοιρινού με κέτσαπ και μαυροδάφνη

Μια μπριζόλα, ζαλισμένη από γλυκόπιοτη μαυροδάφνη, αποφασίζει να βουτήξει σε κέτσαπ και να μετατραπεί σε ένα πιάτο με μεθυσμένο άρωμα!

00:35 2 Διαβάστε περισσότερα...
Συνδρομή σε αυτήν την τροφοδοσία RSS

©Lovecooking.gr - Powered by Digimouse

Κορυφή Desktop έκδοση