Πράσινη σαλάτα με dressing λιαστής ντομάτας - Green salad with sun-dried tomato dressing
- Κατηγορία Σαλάτες
Γεμάτη γεύση, χρώματα και αρώματα σ' ένα υγιεινό και απολαυστικό πιάτο!
της Χριστίνας Κούλη
(Scroll down for recipe in English)
Γεμάτη γεύση, χρώματα και αρώματα σ' ένα υγιεινό και απολαυστικό πιάτο!
της Χριστίνας Κούλη
(Scroll down for recipe in English)
Παρ’ όλο που το ταχίνι είναι πλέον ευρύτερα γνωστό ως τροφή με εξαιρετικές ιδιότητες, πολλοί είναι αυτοί που δεν το συμπεριλαμβάνουν στη διατροφή τους, είτε επειδή τους απωθεί η δριμεία γεύση του, είτε από άγνοια, είτε …από σνομπισμό, μια και τις προηγούμενες δεκαετίες θεωρήθηκε ως τροφή που ανήκει μόνο στην λαϊκή παράδοση. Το ταχίνι όμως, συνήθως δεν το καταναλώνουμε ως έχει, αλλά το επεξεργαζόμαστε, το συνδυάζουμε. Μικρή απόδειξη η μεταβολή του χαρακτήρα του σε αυτό το dressing για σαλάτα, που το αναδεικνύει πρωταγωνιστή.
Χρειάζεται μέτρο όμως· όσο και να σας αρέσει, μην μπείτε στον πειρασμό να αυξήσετε την ποσότητα του dressing, γιατί είναι πολύ ωραίο όχι όταν πλημμυρίζει τα λαχανικά μας, αλλά όταν βρίσκεται σχεδόν σε έλλειψη! Μάλιστα, αν δεν αισθανόμαστε σίγουροι για την σχετική αναλογία, καλό είναι να σερβίρουμε το dressing σε ξεχωριστό μπoλάκι, από το οποίο θα παίρνουμε σταδιακά στο πιάτο μας.
Πάντως, όσοι ακόμα κι έτσι βρίσκουν έντονη την παρουσία του, δεν έχουν παρά να αντικαταστήσουν ένα μέρος του νερού με το οποίο χτυπάμε το ταχίνι μας, με άλλο τόσο λεμόνι, που έχει την ιδιότητα να μετριάζει την γεύση του. Ένας άλλος τρόπος, είναι η αύξηση της ποσότητας του νερού που θα χρησιμοποιήσουμε, με αποτέλεσμα βέβαια να πάρουμε μια πιο ρευστή, υπόλευκη κρέμα.
Ας μην βιαστούμε όμως να προσθέσουμε νερό την ώρα που χτυπάμε το ταχίνι, γιατί στην αρχή έχει την ιδιότητα να σφίγγει και από κάποιο σημείο και μετά “χαλαρώνει”, ρευστοποιείται και αρχίζει να ασπρίζει. Τότε, στο τέλος δηλαδή, είναι η ώρα να δοκιμάσουμε τη γεύση και την πυκνότητά του. Αν φτιάχνουμε σαλάτα για περισσότερα άτομα, μπορούμε βέβαια να κάνουμε τη διαδικασία στο μούλτι.
Οι σαλάτες απαιτούν ψιλοκομμένα λαχανικά. Αν με το μαχαίρι δεν τα καταφέρνετε, θυμηθείτε πως το λεπτό κόψιμο και την ταχύτητα του μαντολίνου δεν τα φτάνει κανένας σεφ!
του Κωστή Θεοδωρίδη
Παραδοσιακό πιάτο του Μεξικού τα μπουρίτος, σε αυτή τους την εκδοχή χωρίς κρέας, παραμένουν πεντανόστιμα, αλλά και υγιεινά και χορταστικά! Το όνομά τους, προδίδει και το μυστικό της επιτυχίας τους - πρέπει να τα τυλίξουμε σφιχτά, σαν πούρα!
Για όσους αγαπούν το φρικασέ και τα μανιτάρια. Ένα αλλιώτικο φρικασέ, χορτοφαγικό. Όμως, το ίδιο κι ίσως περισσότερο νόστιμο.