Lovecooking.gr

Αλλαγή σε desktop Εγγραφή Login

Τουρλού-τουρλού

Πασίγνωστο φαγητό, αλλά... πολύ μπερδεμένο: γίνεται στο φούρνο ή στην κατσαρόλα; Και σε τι διαφέρει ή δεν διαφέρει από το Μπριάμ;
Εδώ θα σας δώσουμε την συνταγή που έφερε η οικογένεια από τον Πόντο, με το όνομα Τουρλού-τουρλού, με ελάχιστες αλλαγές, κυρίως στη διαδικασία και τους χρόνους που προσθέτουμε το κάθε υλικό στην κατσαρόλα.
Οι παλιοί, χρησιμοποιούσαν σαφώς καλύτερες πρώτες ύλες - συνήθως από το μποστάνι τους - και δεν τους ενοχλούσε αν κάποια λαχανικά έλιωναν στην κατσαρόλα - η γεύση ήταν ούτως ή άλλως υπέροχη!
Το φαγητό φτιάχνεται με φασολάκια και μάλιστα δεν αποκτά την ιδιαίτερη προσωπικότητά του, χωρίς τη συγκεκριμένη ποικιλία:
Τα αμπελοφάσουλα! Ο συνδυασμός τους με τις πατάτες είναι που δίνει την γευστική βάση στο φαγητό.
Κάντε το στην εποχή του, το καλοκαίρι. Και μη βιαστείτε να το σερβίρετε. Αφήστε να “κάτσει” τουλάχιστον μισή ώρα, μία ακόμα καλύτερα.
Και θυμηθείτε, πως όσο καλύτερη και φρέσκια πρώτη ύλη χρησιμοποιήσετε, τόσο πιο νόστιμο και μυρωδάτο θα γίνει.

του Κωστή Θεοδωρίδη

Διαβάστε περισσότερα...

Αυστηρό μπριάμι φούρνου!

Το τουρλού (ανάμεικτα ανοιξιάτικα λαχανικά στην κατσαρόλα), το εκτιμούμε δεόντως. Αλλά δεν πρέπει να το μπερδεύουμε με το μπριάμ. Βέβαια κάθε άποψη - ειδικά περί ορέξεως - δεν μπορεί παρά να είναι σεβαστή, αλλά επιτρέψτε μας εδώ να παραθέσουμε την δική μας.
Από την οικογενειακή παράδοση λοιπόν, μάθαμε πως το μπριάμ (ή μπριάμι) γίνεται βασικά με δύο λαχανικά + ένα: κολοκυθάκια με πατάτες και πιπεριά. Η γευστική φυσιογνωμία του φαγητού, προέρχεται από το (σχετικά αργά) αφυδατωμένο και καραμελωμένο κολοκυθάκι, αποκτάει στιβαρότητα με την παρουσία της πατάτας και εμπλουτίζεται στην ίδια πάντα γευστική κατεύθυνση, με την πιπεριά. Το σύνολο ολοκληρώνεται βέβαια και αποκτά και βάθος με τα μυρωδικά και το πιπέρι, αλλά έχουμε καλό μπριάμ όταν το φαγητό δεν μοιάζει καθόλου με βραστό· θέλει καθαρό χαρακτήρα (παλιού) φούρνου.
Το μπριάμ δεν είναι φαγητό που του ταιριάζει να είναι γλυκό, έτσι δεν του πάει ούτε το καρότο, ούτε το κρεμμύδι. Διάφορες δοκιμές με την προσθήκη κι άλλων λαχανικών, μας έπεισαν πως δεν σηκώνει πολλά-πολλά· οι προσθήκες ξεστράτιζαν ή μπέρδευαν ή σχετικοποιούσαν την γεύση του φαγητού.
Καλός φίλος όμως, προτείνει την προσθήκη λιαστής ντομάτας, κομμένη σε μακρόστενα κομμάτια. Μια ενδιαφέρουσα και ταιριαστή πινελιά.

του Κωστή Θεοδωρίδη

Διαβάστε περισσότερα...

Φακές με λαχανικά

Τις φακές, τις προτιμάμε για το σίδηρό τους και τη συμβολή τους στην καλή λειτουργία του εντέρου. Τα λαχανικά, για τις βιταμίνες και τα θρεπτικά συστατικά τους. Τα συνδυάζουμε, γιατί δεν υπάρχει καλύτερο πράγμα από τις σούπες!

Διαβάστε περισσότερα...
Συνδρομή σε αυτήν την τροφοδοσία RSS