Lovecooking.gr

Αλλαγή σε desktop Εγγραφή Login

Ρεβιθάδα!

Ρεβιθάδα!
Μέτρια

Η αγάπη μας για τα όσπρια είναι δεδομένη. Εκτός από απολύτως απαραίτητα για τον οργανισμό, έχουν υπέροχη γεύση και οι συνδυασμοί τους με άλλες τροφές και ο τρόπος μαγειρέματός τους, το μόνο που απαιτούν είναι φαντασία και αγαπησιάρικη διάθεση! Η ρεβιθάδα μας, ξεκίνησε σαν έμπνευση από κάποια καταπληκτικά Σαμιώτικα ρεβίθια που μας μαγείρεψε η φίλη μας η Μαρία, βασισμένη σε μια συνταγή της μαμάς της και κατέληξε στην Αθηναϊκή της εκδοχή, με μικρές δικές μας προσθήκες. Το αποτέλεσμα είναι εξαιρετικό, συνδυάζοντας την παραδοσιακή γεύση, με τις funky παραλλαγές της σύγχρονης πόλης! Τη συνιστούμε ανεπιφύλακτα!

Εκτέλεση - Directions

    Διάρκεια: 02:30
    Δυσκολία: Μέτρια
    Περιγραφή Συνταγής:
    1. Βάζουμε τα ρεβίθια να μουλιάσουν σε νερό από την προηγουμένη (10-12 ώρες).
    2. Τα στραγγίζουμε καλά και τα βάζουμε στην άκρη.
    3. Βάζουμε νερό στο βραστήρα να βράσει (θα χρειαστούμε αρκετό).
    4. Πριν ψιλοκόψουμε τις ντομάτες, τις κόβουμε στη μέση και τις στίβουμε λίγο, πιέζοντάς τες με το χέρι, ώστε να μείνει περισσότερο η σάρκα τους, χωρίς πολύ ζουμί. Το ζουμί τους το φυλάμε προσωρινά στην άκρη.
    5. Ψιλοκόβουμε τα κρεμμύδια, το σκόρδο, τις πιπεριές, τα καρότα και την πιπεριά Φλωρίνης.
    6. Σε μεγάλη κατσαρόλα, βάζουμε 1½ φλ. λάδι και το χυμό από τις ντομάτες και σωτάρουμε τα κρεμμύδια, το σκόρδο, το θρούμπι, τις πιπεριές και τα καρότα, μαζί με πιπέρι και 1 κ.σ. κουρκουμά (με αυτή τη σειρά).
    7. Μετά από 3-4', προσθέτουμε τα ρεβίθια για να τσιγαριστούν ελαφρά και σβήνουμε με το βαλσάμικο.
    8. Ρίχνουμε τις ψιλοκομμένες ντομάτες, την πιπεριά Φλωρίνης, το υπόλοιπο λάδι, τον υπόλοιπο κουρκουμά, το κάρυ και τη ζάχαρη, προσθέτουμε ζεστό νερό ίσα να σκεπάσει τα ρεβίθια και μαγειρεύουμε σε μέτρια φωτιά, με μισάνοιχτο το καπάκι της κατσαρόλας, για τουλάχιστον 1½ ώρα (ο χρόνος, εξαρτάται από την ποικιλία των ρεβιθιών μας).
    9. Σε τακτά διαστήματα, παρακολουθούμε το φαγητό και συμπληρώνουμε νερό ώστε να μην μας κολλήσουν.
    10. Όταν τα ρεβίθια μας αρχίσουν να μαλακώνουν, προσθέτουμε το αλάτι, ανάλογα με το πόσο αλμυρά τα προτιμάμε, τα αφήνουμε για 10' ακόμα και τα αποσύρουμε από τη φωτιά.
    11. Η ρεβιθάδα μας σερβίρεται ζεστή (ακόμα και κρύα είναι εξαίσια!) και τη συνοδεύουμε οπωσδήποτε με κρασί, παξιμάδια και ελιές θρούμπες!
    Συστατικά:
    • 500 γρ. ρεβίθια (χρησιμοποιήσαμε βιολογικά ρεβίθια της εταιρίας "άροσις", Μικρόσπερμα / Ρεβίθια Γρεβενών)
    • 2 ντομάτες μεγάλες, κομμένες σε κύβους
    • 3 πράσινες πιπεριές, κομμένες σε κύβους
    • 2 καρότα, κομμένα σε κύβους
    • 1 πιπεριά Φλωρίνης, ψιλοκομμένη
    • 2 κρεμμύδια, ψιλοκομμένα
    • 1 σκελίδα σκόρδο, ψιλοκομμένη
    • 2 φλ. ελαιόλαδο
    • 2 κ.σ. βαλσάμικο
    • 2 κ.σ. κουρκουμά
    • 1 κ.σ. καπνιστή πάπρικα
    • 1 κ.γ. κάρυ
    • 1 κ.γ. τριμμένο θρούμπι
    • ½ κ.γ. καστανή ζάχαρη
    • αλάτι & πιπέρι
    Τρόπος μαγειρέματος: Κατσαρόλα
    Μερίδες: 4
    Tip:

    Φροντίζουμε, για να μην γίνουν τα ρεβίθια μας σκληρά κι αργούν να βράσουν, να προσθέσουμε το αλάτι στο τέλος του μαγειρέματος.

    Τη συγκεκριμένη συνταγή, την προτιμάμε με τα ρεβίθια αρκετά στεγνά. Και γιατί μας αρέσουν έτσι, αλλά και γιατί βρίσκουμε πολύ βολικό το να αποθηκεύουμε σε μερίδες στην κατάψυξη, τα μαγειρεμένα μας όσπρια. Σε αυτή την περίπτωση, φροντίζουμε να υπάρχει μια σχετική ποσότητα από ζουμί στην κατσαρόλα μας, ώστε το υπόλοιπο που θα αποθηκεύσουμε να μην είναι ιδιαίτερα στεγνό.

Βαθμολογήστε αυτό το άρθρο
6  ψήφοι

Βεβαιωθείτε ότι εισάγετε τις (*) απαιτούμενες πληροφορίες, όπου ενδείκνυται. Ο κώδικας HTML δεν επιτρέπεται.

επιστροφή στην κορυφή

©Lovecooking.gr - Powered by Digimouse

Κορυφή Desktop έκδοση