Lovecooking.gr

Αλλαγή σε desktop Εγγραφή Login

Κοτόπουλο με ρόδες!

Κοτόπουλο με ρόδες!
Μέτρια

Τα φαγητά αυτά τα λέμε «εντράδες» αλλά ποτέ δεν καταλάβαμε το γιατί, μια και η λέξη προφανώς έχει σχέση με το γαλλικό entrance (είσοδος) ή ίσως το βενετσιάνικο entrada, που έχει το ίδιο νόημα. Στο τραπέζι μας όμως, μια εντράδα δεν είναι ποτέ εισαγωγικό πιάτο, αλλά συνήθως κύριο!
Εισαγωγικά ή κύρια, οι εντράδες - λαχανικά με κρέας στην κατσαρόλα - αποτελούν αγαπημένες γεύσεις της ελληνικής παράδοσης. Εδώ θα προτείνουμε μια συνταγή με κοτόπουλο και μελιτζάνες, πλούσια και γεμάτη αρώματα, που δροσίζεται με την παρουσία της πρασινάδας. Αν είστε διστακτικοί με τα μπαχαρικά, μειώστε στη μέση τις ποσότητές τους.

του Κωστή Θεοδωρίδη

Εκτέλεση - Directions

    Διάρκεια: 01:30
    Δυσκολία: Μέτρια
    Περιγραφή Συνταγής:
    1. Ζεσταίνουμε σε μέτρια προς δυνατή φωτιά 3 ή 4 κουταλιές από το λάδι μας σε μια μεγάλη κατσαρόλα.
    2. Ρίχνουμε το γαρύφαλο, την κανέλα, το κάρδαμο και τα ολόκληρα πιπέρια.
    3. Προσθέτουμε τις ρόδες μελιτζάνας σε δόσεις και τηγανίζουμε μέχρι να αρχίσουν να παίρνουν χρώμα, προσθέτοντας λάδι αν χρειαστεί.
    4. Αλατίζουμε λίγο και τις βάζουμε πλάι, επάνω σε χαρτί κουζίνας.
    5. Δυναμώνουμε τη φωτιά, συμπληρώνουμε με το υπόλοιπο λάδι και μόλις ζεσταθεί καλά, ρίχνουμε τα κομμάτια του κοτόπουλου, αλάτι, το σπασμένο κόλιανδρο και τα μπαχάρια που έχουμε χοντροκοπανισμένα σε γουδί.
    6. Σε 1' χαμηλώνουμε λίγο τη φωτιά και αφήνουμε να πάρει καλό χρώμα η μια πλευρά των κομματιών.
    7. Στη συνέχεια τα γυρίζουμε, αλατίζουμε και προσθέτουμε στην κατσαρόλα το κρεμμύδι.
    8. Ανακατεύουμε κάθε τόσο το κρεμμύδι και όταν έχει πάρει πια χρώμα μαζί και με το κοτόπουλο, προσθέτουμε τον πελτέ ντομάτας και ανακατεύουμε για λίγο.
    9. Προσθέτουμε το σκόρδο και το ζελέ του ζωμού*, αφήνουμε για 1' και σβήνουμε με το κρασί.
    10. Ανακατεύουμε και περιμένουμε να εξατμιστεί το αλκοόλ.
    11. Ρίχνουμε τα φασολάκια και τις πιπεριές και ανακατεύουμε να λαδωθούν καλά.
    12. Προσθέτουμε το κονκασέ, 1/3 του φλιτζανιού νερό και ανακατεύουμε.
    13. Μόλις πάρει να βράζει, χαμηλώνουμε τη φωτιά στο ελάχιστο και σκεπάζουμε.
    14. Στα 20', τσεκάρουμε τα υγρά του φαγητού και προσθέτουμε τις μελιτζάνες. Ανακατεύουμε απαλά.
    15. Όταν το κρέας μοιάζει να “ανοίγει”, κατεβάζουμε από τη φωτιά, τρίβουμε πιπέρι και σκορπίζουμε μαϊντανό.
    16. Ανακατεύουμε απαλά.
    17. Αφήνουμε το φαγητό σκεπασμένο για 10 ή 15' και σερβίρουμε.

    * ζελέ ζωμού κότας: Έτοιμος ζωμός του εμπορίου, που κυκλοφορεί σε ζελεδάκια (όχι σε κύβους, ούτε σε σκόνη). Τα τελευταία χρόνια η Knorr πρώτα, και η Magi μετά, έχουν βγάλει ζωμούς σε ζελέ (που διατηρούνται στο ψυγείο), με πολύ καλύτερη γεύση από τον κύβο και χωρίς συντηρητικά. Το δε αλάτι τους, είναι περίπου το μισό του κύβου (χωρίς το γλουταμινικό μονονάτριο).
    Της Knorr ονομάζεται "Σπιτικός" και υπάρχει ζωμός κοτόπουλου, βοδινού, ψαριού, λαχανικών, μυρωδικών (μπουκέ γκαρνί) και σάλτσας ψητού. Είναι μια εύκολη, γρήγορη και αξιοπρεπής λύση, χωρίς βέβαια να συγκρίνεται με έναν πραγματικά σπιτικό ζωμό, που μπορούμε να φυλάξουμε σε παγάκια στην κατάψυξή μας, αξιοποιώντας μαγειρέματα κρεατικών ή λαχανικών. Περισσότερα εδώ.

     

    Συστατικά:
    • 350 γρ. φασολάκια στρογγυλά, κατεψυγμένα (ή φρέσκα αμπελοφάσουλα!)
    • 2 μέτριες μελιτζάνες φλάσκες, κομμένες σε χοντρές ροδέλες, πάχους 2 ή 2,5 εκατοστών
    • ½ κοτόπουλο, κομμένο στα τρία
    • 1 πιπεριά Φλωρίνης (κομμένη ζουλιέν ή μισές ροδέλες 5 χιλιοστών πάχους)
    • 1 μεγ. κρεμμύδι ή 2 μέτρια, ψιλοκομμένα
    • 1 - 2 σκελίδες σκόρδο, σε φετάκια
    • 1 ζελέ ζωμό κότας (ψυγείου) ή 3 παγάκια ζωμού κότας
    • Αλάτι (προσοχή στο επιπλέον αλάτι του ζωμού)
    • ολόκληρο πιπέρι (καλύτερα μαύρο, πράσινο και άσπρο)
    • ½ κ.γ. τριμμένο γαρύφαλλο (ή 2-3 ολόκληρα)
    • ¼ κ.γ. κάρδαμο σε σκόνη (προαιρετικά)
    • ½ ξυλάκι κανέλας
    • 1 κ.γ. σπόροι κόλιαντρου
    • 2-3 μπαχάρια
    • φρεσκοτριμμένο μαύρο πιπέρι
    • 1 ½ φλ. ελαιόλαδο
    • 1 φλ. κρασί ξηρό κόκκινο
    • 1 φλ. ντομάτα ψιλοκομμένη (κονκασέ)
    • ½ κ.σ. τοματοπελτέ
    • μαϊντανός, ψιλοκομμένος
    Τρόπος μαγειρέματος: Κατσαρόλα
    Μερίδες: 3
Βαθμολογήστε αυτό το άρθρο
9  ψήφοι

Βεβαιωθείτε ότι εισάγετε τις (*) απαιτούμενες πληροφορίες, όπου ενδείκνυται. Ο κώδικας HTML δεν επιτρέπεται.

επιστροφή στην κορυφή

©Lovecooking.gr - Powered by Digimouse

Κορυφή Desktop έκδοση