Lovecooking.gr

Αλλαγή σε desktop Εγγραφή Login

Κρητική Γαμοκουλούρα

Κρητική Γαμοκουλούρα
Μέτρια

Στην Κρήτη, όταν κάποιος παντρεύεται, συνηθίζεται να μαζεύονται οι νοικοκυρές και να ζυμώνουν τις γνωστές γαμοκουλούρες. Είναι ένα έθιμο που κρατάει χρόνια και χαρακτιρίζει τους κρητικούς γάμους.

Εκτέλεση - Directions

    Διάρκεια: 02:00
    Δυσκολία: Μέτρια
    Περιγραφή Συνταγής:
    1. Ρίχνουμε το αλεύρι σε μια μεγάλη γαβάθα και στη μέση σχηματίζουμε μια λακούβα. Στη λακούβα μας, ρίχνουμε το αλάτι, τη ζάχαρη, τη μαγιά και την κανέλλα και την τριμμένη μαστίχα.Τα ανακατεύουμε πολύ καλά και ξανασχηματίζουμε την λακούβα. Σε αυτή τη λακούβα, ρίχνουμε το χλιαρό νερό και ανακατεύουμε με τα χέρια μας το μείγμα.

      Στη συνέχεια, αρχίζουμε το ζύμωμα. Ζυμώστε, για τουλάχιστον 5 λεπτά για να δέσει η ζύμη. Φυλάξτε στην άκρη ένα κομμάτι από τη ζύμη, το οποίο θα το χρησιμοποιήσουμε αργότερα για τα στολίδια της κουλούρας.

    2. Ύστερα, δώστε ένα στρογγυλό σχήμα στη ζύμη σας, τοποθετήστε την σε ένα ταψί και χαράξτε την βαθιά με ένα μαχαίρι. Την αφήνουμε να ξεκουραστεί σε ένα ζεστό μέρος, μακριά από ρεύματα.

      Αφού περάσουν τουλάχιστον 40 λεπτά, χτυπάμε την ζύμη έτσι ώστε να φύγει ο αέρας από μέσα. Φτιάξουμε στολίδια με το ζυμάρι που φυλάξαμε και να τα κολλήσουμε προσεχτικά πάνω στην κουλούρα.

    3. Τώρα, μπορούμε να δώσουμε στο ζυμάρι μας σχήμα κουλούρας, να φτιάξουμε στολίδια με το ζυμάρι που φυλάξαμε και να τα κολλήσουμε προσεχτικά πάνω στην κουλούρα. Την αφήνουμε για δεύτερη φορά να ξεκουραστεί έτσι ώστε να φουσκώσει.

    4. Μετά από μια ώρα περίπου, είναι έτοιμη για ψήσιμο. Την τοποθετούμε απαλά στο φούρνο, στους 200 βαθμούς, για περίπου 1 ώρα.

    Συστατικά:
    • 1 κιλό αλεύρι για ψωμί
    • 1 κουταλιά της σούπας αλάτι
    • 1 κουταλιά της σούπας ζάχαρη
    • 600 ml χλιαρό νερό
    • 2 φακελάκια ξηρή μαγιά
    • 1 κουταλάκι κανέλλα
    • λίγη τριμμένη μαστίχα

     

    Πρόταση για Ποτό:

    Πίνουμε ρακί για να ευχηθούμε στους νεόνυμφους!

Βαθμολογήστε αυτό το άρθρο
1  ψήφος

Βεβαιωθείτε ότι εισάγετε τις (*) απαιτούμενες πληροφορίες, όπου ενδείκνυται. Ο κώδικας HTML δεν επιτρέπεται.

επιστροφή στην κορυφή

©Lovecooking.gr - Powered by Digimouse

Κορυφή Desktop έκδοση