Lovecooking.gr

Αλλαγή σε desktop Εγγραφή Login

×

Προειδοποίηση

JUser: :_load: Αδυναμία φόρτωσης χρήστη με Α/Α (ID): 67

Ριζότο με μανιτάρια & πέστο ρόκας

Ριζότο με μανιτάρια & πέστο ρόκας
Μέτρια

Ένα πιάτο απλό, υγιεινό και πολύ νόστιμο! Το ιταλικό ρύζι Arborio, είναι το ιδανικό υλικό για ένα σωστό risotto, με τα μανιτάρια και τη ρόκα να αποτελούν τους αγαπημένους συνοδούς του σε αυτό το party γεύσης. Διασκεδάστε το!

Εκτέλεση - Directions

    Διάρκεια: 01:15
    Δυσκολία: Μέτρια
    Περιγραφή Συνταγής:
    1. Αν δεν έχουμε ήδη έτοιμο, φτιάχνουμε ένα ζωμό λαχανικών, από καρότο, κρεμμύδι, κολοκύθι και σέλερι (ή ό,τι λαχανικά έχουμε εύκαιρα), χρησιμοποιώντας 2-3 λίτρα νερού.
    2. Τον ήδη έτοιμο τον ζεσταίνουμε. Αν φτιάξαμε καινούργιο, τον σουρώνουμε σε λεπτό τρυπητό και τον αφήνουμε στην άκρη (φροντίζουμε να μην αλατοπιπερώσουμε τον ζωμό και να μην μας κρυώσει).
    3. Καθαρίζουμε τα μανιτάρια και τα κόβουμε σε λεπτές φέτες.
    4. Κόβουμε σε μικρά καρέ την πιπεριά, τη λιαστή ντομάτα και ψιλοκόβουμε τα κρεμμύδια.
    5. Παράλληλα, πλένουμε τη ρόκα και την αφήνουμε σε τρυπητό να στραγγίξει.
    6. Σε αντικολλητικό τηγάνι, ρίχνουμε 1 κουταλιά λάδι και σοτάρουμε το 1 κρεμμύδι, μέχρι να γυαλίσει.
    7. Προσθέτουμε τα μανιτάρια, ανακατεύουμε ελαφρά, αλατοπιπερώνουμε, χαμηλώνουμε τη φωτιά, σκεπάζουμε και τα μαγειρεύουμε για 20’ (τα μανιτάρια μας, όταν σταδιακά αρχίσουν να στεγνώνουν ελαφρά, τα βοηθάμε να κρατούν την υγρασία τους προσθέτοντας λίγο από το ζωμό λαχανικών μας - όχι περισσότερο από 2 κουτάλες συνολικά).
    8. Ταυτόχρονα, σε κατσαρόλα, σοτάρουμε το άλλο κρεμμύδι με μια κουταλιά λάδι και όταν γυαλίσει προσθέτουμε το ρύζι Arborio*.
    9. Ανακατεύουμε (μόνο με επίπεδη ξύλινη κουτάλα) και σβήνουμε με το λικέρ (σε περίπτωση που δεν έχουμε λικέρ ρόδι, χρησιμοποιούμε κάποιο λικέρ σχετικά γλυκό, που να πλησιάζει σε γεύση το βερμούτ).
    10. Όταν εξατμιστεί το αλκοόλ, προσθέτουμε 2 κουτάλες ζωμού λαχανικών, ανακατεύουμε ελαφρά, προσθέτουμε την πιπεριά και τη λιαστή ντομάτα και συνεχίζουμε το μαγείρεμα. Το παρακολουθούμε στενά και προσθέτουμε κάθε φορά 1-2 κουτάλες ζωμού για να μην κολλήσει και για να παραμένει σε ρευστή κατάσταση. Μετά από 20’ και όταν το ρύζι μας είναι έτοιμο, προσθέτουμε το τυρί, ανακατεύουμε και αποσύρουμε από τη φωτιά (για να πετύχουμε ένα καλό ριζότο, δεν αυξομειώνουμε ποτέ τη θερμοκρασία βρασμού του και το αποτέλεσμα πρέπει να είναι κρεμώδες και όχι σπυρωτό).
    11. Χτυπάμε καλά σε multi ή blender τη ρόκα, με 3 κ.σ. λάδι, λίγο αλάτι και ένα παγάκι (το παγάκι βοηθάει στο να παραμείνει ζωηρά έντονο το πράσινο της χλωροφύλλης, που αλλοιώς θα χαθεί από τη θερμοκρασία του χτυπήματος), ώστε να έχουμε ένα αποτέλεσμα αρκετά ρευστό. Πρόκειται για “ψευδο-πέστο” και όχι για κανονικό πέστο.
    12. Σερβίρουμε αμέσως το ριζότο και τα μανιτάρια στο πιάτο και γαρνίρουμε με το πέστο ρόκας τα μανιτάρια μας.

    *Το ρύζι Arborio, είναι ιταλικής προέλευσης και είναι ιδανικό για ριζότο λόγω της μεγάλης περιεκτικότητάς του σε άμυλο. Έχει το χαρακτηριστικό οτι ο κόκκος του παραμένει στο κέντρο του σκληρός κατά το μαγείρεμα. Αυτό εκ των πραγμάτων βοηθάει όταν θέλουμε να ελέγξουμε το κατά πόσο είναι έτοιμο, ανοίγοντας με το νύχι μας έναν κόκκο στη μέση και βλέποντας αν έχει μαλακώσει στο εσωτερικό του.

    Συστατικά:
    • Μανιτάρια λευκά, μεγάλα
    • 300 γρ. Ρύζι Arborio
    • 1 πιπεριά Φλωρίνης
    • 4 κομμάτια λιαστής ντομάτας
    • 2 κρεμμύδια
    • ζωμός λαχανικών
    • 1 σφηνάκι λικέρ ρόδι
    • 50 γρ. άγρια ρόκα
    • 150 γρ. φυτικό τυρί, τριμμένο
    • ελαιόλαδο
    • αλάτι, πιπέρι καγιέν
    Τρόπος μαγειρέματος: Κατσαρόλα
    Μερίδες: 4
    Tip:

    Όταν ετοιμαζόμαστε να σοτάρουμε σε κάποιο σκεύος, φροντίζουμε να αφήσουμε το σκεύος αρχικά να θερμανθεί άδειο πάνω στο μάτι της κουζίνας και μετά προσθέτουμε το ελαιόλαδο.
    Αν χρησιμοποιήσουμε στο ζωμό μας σέλερι, να προτιμήσουμε τα κοτσάνια και όχι τα φύλλα. Τα φύλλα, λόγω αυξημένης χλωροφύλλης συγκριτικά με τα κοτσάνια, θα "βγάλουν" πολύ περισσότερο την ένταση του σέλερι, κάτι που θέλουμε να αποφύγουμε στη γεύση του ζωμού μας.

Βαθμολογήστε αυτό το άρθρο
11  ψήφοι

Βεβαιωθείτε ότι εισάγετε τις (*) απαιτούμενες πληροφορίες, όπου ενδείκνυται. Ο κώδικας HTML δεν επιτρέπεται.

επιστροφή στην κορυφή