Logo
Εκτύπωση αυτής της σελίδας

Ρύζι με λαχανικά και σάλτσα μουστάρδας

Ρύζι με λαχανικά και σάλτσα μουστάρδας
Εύκολη

Μια ωραία ιδέα για το τραπέζι μας, που χάρη στην ύπαρξη των λαχανικών το ρύζι μετατρέπεται από συνοδευτικό σε κυρίως πιάτο! Σε μια πιο χειμερινή του εκδοχή, θα μπορούσαμε να προσθέσουμε και ξηρούς καρπούς, κυρίως καρύδια.

Εκτέλεση - Directions

    Διάρκεια: 01:00
    Δυσκολία: Εύκολη
    Περιγραφή Συνταγής:
    1. Πλένουμε τα λαχανικά μας και τα κόβουμε σε μικρά κυβάκια.
    2. Τοποθετούμε τη μελιτζάνα σε ένα μπολ και στύβουμε πάνω της το λεμόνι.
    3. Ψιλοκόβουμε τα 2 κρεμμύδια και σοτάρουμε το 1 σε βαθύ τηγάνι, σε 1 κ.σ. λάδι.
    4. Μόλις γυαλίσουν, συνεχίζουμε το σοτάρισμα προσθέτοντας τις μελιτζάνες, ανακατεύουμε ελαφρά και συνεχίζουμε με όλα τα υπόλοιπα λαχανικά μας.
    5. Σβήνουμε με βαλσάμικο, περιμένουμε να εξατμιστεί το αλκοόλ και τα νοστιμεύουμε με το αλάτι* και την πάπρικα.
    6. Σοτάρουμε για 1-2’ ακόμη και προσθέτουμε τα ψιλοκομμένα ντοματάκια. Ανακατεύουμε, σκεπάζουμε και χαμηλώνουμε σε μέτρια προς χαμηλή φωτιά.
    7. Σκοπός μας είναι να τα μαγειρέψουμε για 15’, ώστε να φτάσουμε σε μια πληθωρική και σχετικά σφιχτή σάλτσα λαχανικών (στην περίπτωση που χρειαστούν υγρά, προσθέτουμε με μέτρο λίγο ζεστό νερό - αν έχουν περισσότερα από όσο θέλουμε, μαγειρεύουμε χωρίς καπάκι για να εξατμιστούν ταχύτερα).
    8. Παράλληλα, σε μέτρια κατσαρόλα, σοτάρουμε το άλλο κρεμμύδι με τον ίδιο τρόπο και ρίχνουμε το ρύζι* μας.
    9. Το σοτάρουμε για 1’ ανακατεύοντας με επίπεδη ξύλινη κουτάλα και σβήνουμε με το λικέρ. Αφού εξατμιστεί, προσθέτουμε ζεστό νερό (συμπληρώνουμε στην πορεία) και μαγειρεύουμε σύμφωνα με τις οδηγίες χρόνου που αναγράφονται στη συσκευασία του.
    10. Το σουρώνουμε σε τρυπητό και για 5’ αφήνουμε τα μαγειρεμένα υλικά μας να ηρεμήσουν από την ψηλή θερμοκρασία τους.
    11. Χτυπάμε στο multi τα υλικά της σάλτσας. Πιπέρι βάζουμε σύμφωνα με τις προτιμήσεις μας.
    12. Σε μια φόρμα κέικ, απλώνουμε μια ποσότητα ρυζιού, σε ύψος περίπου μέχρι τη μέση της.
    13. Ακολουθούν σε μια στρώση τα λαχανικά, το τριμμένο τυρί, οι σπόροι κάνναβης και ολοκληρώνουμε με το υπόλοιπο ρύζι.
    14. Μετά από 5’, ξεφορμάρουμε σε μεγάλη πιατέλα και περιχύνουμε με τη σάλτσα μουστάρδας.
    15. Κόβουμε και σερβίρουμε με σπάτουλα σε κομμάτια (αν θέλουμε επιπλέον νοστιμιά, μπορούμε να πασπαλίσουμε το ρύζι μας με διατροφική μαγιά).

    * Το αλάτι της συνταγής, είναι σπιτικό αρωματικό θαλασσινό αλάτι με μείγμα αποξηραμένων βοτάνων, για εντονότερο άρωμα.
    * Χρησιμοποιήσαμε καστανό ρύζι Agrino Brown Family, με χρόνο ετοιμασίας 10’. Τα περισσότερα καστανά ρύζια της αγοράς, κινούνται σε χρόνους παρασκευής μέχρι και 40’.

    Συστατικά:
    • 500 γρ. ρύζι καστανό
    • 2 μελιτζάνες φλάσκες, μέτριες
    • 5 κολοκύθια, μέτρια
    • 2 πιπεριές Φλωρίνης
    • 4 καρότα, μέτρια
    • 2 κρεμμύδια ξερά
    • 2 σκελίδες σκόρδο
    • 150 γρ. φυτικό τυρί, τριμμένο
    • 1 κονσέρβα με ψιλοκομμένα βιολογικά ντοματάκια
    • ½ λεμόνι
    • 1 σφηνάκι λικέρ ρόδι
    • 1 κ.σ. καπνιστή πάπρικα
    • 1 κ.σ. σπόροι κάνναβης
    • ελαιόλαδο
    • 1 κ.σ. λευκό βαλσάμικο
    • αλάτι (με φασκόμηλο, δεντρολίβανο και λουίζα)
    • ζεστό νερό

    Για τη σάλτσα μουστάρδας

    • 4 κ.σ. ελαιόλαδο
    • 1 κ.σ. λευκό βαλσάμικο
    • 1½ κ.σ. μουστάρδα
    • ½ κ.σ. πετιμέζι
    • αλάτι (με φασκόμηλο, δεντρολίβανο και λουίζα)
    • πιπέρι καγιέν
    Τρόπος μαγειρέματος: Κατσαρόλα
    Μερίδες: 4-6
    Tip:

    Αν θα θέλαμε το ρύζι μας να έχει ακόμα πιο “πράσινη” γεύση, στην ετοιμασία του, θα μπορούσαμε να χρησιμοποιήσουμε ζωμό λαχανικών αντί ζεστού νερού.

Βαθμολογήστε αυτό το άρθρο
13  ψήφοι
©Lovecooking.gr