Lovecooking.gr

Αλλαγή σε desktop Εγγραφή Login

Καλαμαράκια γιουβέτσι

Καλαμαράκια γιουβέτσι
Μέτρια

Ο αναπάντεχος ίσως, αλλά εξαιρετικός συνδυασμός κανέλας και γαρίφαλου με τα καλαμαράκια, δίνει σε αυτό το γιουβέτσι ιδιαίτερη γευστική προσωπικότητα και πολύ-πολύ νοστιμιά!

του Κωστή Θεοδωρίδη

Εκτέλεση - Directions

    Διάρκεια: 02:00
    Δυσκολία: Μέτρια
    Περιγραφή Συνταγής:
    1. Καθαρίζουμε και πλένουμε τα καλαμάρια. Αν είναι μεγάλα, ξεχωρίζουμε τα πλοκάμια (μουστάκια) από το σώμα και τα τεμαχίζουμε έτσι ώστε να έχουμε κομμάτια μέχρι 8 εκατοστά μήκος.
    2. Ρίχνουμε το κρεμμύδι σε μια ζεστή κατσαρόλα μαζί με το λάδι, τον πελτέ της ντομάτας και τα μπαχαρικά (πιπέρια, κανέλα, γαρίφαλο) και σωτάρουμε μέχρι να αρχίσει να μαραίνεται.
    3. Προσθέτουμε το ψιλοκομμένο σκόρδο, την πιπεριά και το σέλινο και ανακατεύουμε για 1'.
    4. Προσθέτουμε πρώτα τα πλοκαμάκια των καλαμαριών, ανακατεύουμε και περιμένουμε 2-3'.
    5. Συμπληρώνουμε με το σώμα και ανακατεύουμε μέχρι το σύνολο να ζεσταθεί καλά.
    6. Αλατίζουμε ελαφρά και σβήνουμε με το κρασί (ή το κονιάκ), αν βάλουμε. Περιμένουμε λίγο μέχρι να εξατμιστεί το αλκοόλ.
    7. Προσθέτουμε την ντομάτα (πασάτα και κέτσαπ), το ταμπάσκο και ζεστό νερό, όσο να σκεπάσουμε άνετα το φαγητό.
    8. Ψήνουμε σε χαμηλή φωτιά με καπάκι για 50-60' ή μέχρι να μαλακώσουν τα καλαμάρια.
    9. Προθερμαίνουμε το φούρνο στους 180-190 βαθμούς.
    10. Όταν ψηθούν τα καλαμάρια, τα αφαιρούμε από τη σάλτσα σε ένα βαθύ πιάτο.
    11. Ρίχνουμε τη σάλτσα σε ένα μεγάλο ταψί, μετρώντας το υγρό που θα μας δώσει (προσεκτικά να μην καούμε), με ένα φλιτζάνι του τσαγιού. Πρέπει να έχουμε 12 φλιτζάνια υγρό στο ταψί μας, οπότε συμπληρώνουμε με ζεστό νερό αν η σάλτσα μας δώσει λιγότερα.
    12. Αφήνουμε τα υγρά στο ταψί να κοχλάσουν.
    13. Αλατίζουμε, ανακατεύουμε λίγο και προσθέτουμε το κριθαράκι. Ανακατεύουμε πάλι, προσεκτικά.
    14. Στα 10-11', ανακατεύουμε πάλι μια φορά. Δοκιμάζουμε το φαγητό μας και αν το κριθαράκι κοντεύει να γίνει, προσθέτουμε τα καλαμάρια και όλο το ζουμί από το πιάτο και ανακατεύουμε.
    15. Σβήνουμε και βγάζουμε το ταψί από το φούρνο μόλις ψηθεί το κριθαράκι. Πρέπει στο σημείο αυτό το φαγητό μας να έχει άφθονη υγρασία ακόμα, να διαθέτει δηλαδή αρκετή σάλτσα που δεν έχει απορροφηθεί. Τα περισσότερα από τα υγρά αυτά θα απορροφηθούν αφού θα αφήσουμε το γιουβέτσι να σταθεί για κανένα 10λεπτο, αλλά θα μας εξασφαλίσουν ότι το κριθαράκι μας θα φτάσει στο πιάτο υδαρές και όχι στεγνό.
    16. Το σερβίρουμε από ελαφρά ζεστό έως και σε θερμοκρασία περιβάλλοντος. Το φαγητό δεν χρειάζεται τριμμένο τυρί από πάνω, αλλά περί ορέξεως...
    Συστατικά:
    • 750 με 900 γρ. κατεψυγμένα καλαμαράκια (μετρίου μεγέθους), υπολογισμένα χωρίς τον πάγο τους
    • 500 γρ. κριθαράκι χοντρό (μία συσκευασία)
    • 1 μεγάλο κρεμμύδι, ψιλοκομμένο
    • 1 με 2 σκελίδες σκόρδου, ψιλοκομμένες ή λιωμένες (προαιρετικά)
    • ½ πράσινη πιπεριά ή κόκκινη Φλωρίνης, ψιλοκομμένη (προαιρετικά)
    • 3 με 5 κλαράκια σέλινο, ψιλοκομμένα (προαιρετικά)
    • 1 φλ. ελαιόλαδο
      ½ κ.σ. τοματοπελτέ
    • 2/3 φλ. πασάτα (ελαφρά συμπυκνωμένος χυμός ντομάτας)
    • 1 κ.σ. σάλτσα κέτσαπ (αντί για ζάχαρη)
    • 1 ποτήρι κρασί ξηρό ή ημίγλυκο ροζέ ή μπράντυ (προαιρετικά)
    • 1 ξυλάκι κανέλας
    • 5 με 6 καρφάκια γαρίφαλο
    • 7 με 8 ολόκληρα πιπέρια (ανάμικτα)
    • Λίγες σταγόνες πράσινο ταμπάσκο (ή όσο θέλετε, προαιρετικά)
    • αλάτι
    Τρόπος μαγειρέματος: Φούρνος
    Μερίδες: 5
Βαθμολογήστε αυτό το άρθρο
7  ψήφοι

Βεβαιωθείτε ότι εισάγετε τις (*) απαιτούμενες πληροφορίες, όπου ενδείκνυται. Ο κώδικας HTML δεν επιτρέπεται.

επιστροφή στην κορυφή

©Lovecooking.gr - Powered by Digimouse

Κορυφή Desktop έκδοση