Lovecooking.gr

Αλλαγή σε desktop Εγγραφή Login

Ρετσέλι σύκο

Ρετσέλι σύκο
Πολύ δύσκολη

Η ιστορία των γλυκών του κουταλιού έχει μια μαγεία. Τα φρέσκα φρούτα, τα λαχανικά... βρασμένα σε γλυκό σιρόπι… ακόμα και τα άγουρα!
Ποιος μπορεί να σκέφτηκε για πρώτη φορά να τα βράσει μέσα σε ένα γλυκό σιρόπι; Μήπως κάποια καλή νοικοκυρά σκέφτηκε να αρωματίσει το μούστο που έβραζε για να κάνει μουσταλευριά με μερικά κομμάτια φρέσκα κυδώνια που ωριμάζουν την ίδια εποχή; Πώς θα τα φύλαγε τόσα κυδώνια…
γίνανε και πολλά φέτος θα σκέφτηκε… ας βάλω και δυο, τρία κομμάτια στο μούστο να δούμε πώς θα γίνει…
Kι έγινε η μουσταλευριά άλλο πράγμα… αλλά και αυτά τα κομμάτια… για να δοκιμάσω …
.....μμμμμμ!!! ωραία έγιναν!
 Θα βράσω μερικά να έχουμε κυδώνια όλο το χειμώνα… κι έτσι μπορεί να έγινε... ποιος ξέρει! Οι γυναίκες έχουν σατανικό μυαλό!!!.... Κάπως έτσι θα έγινε για πρώτη φορά το ρετσέλι. Ρετσέλια είναι τα γλυκά του κουταλιού που γίνονται με μούστο. Βράζουν δηλαδή τα φρούτα σε μούστο ή σε αραιωμένο πετιμέζι αν θέλουμε να το φτιάξουμε την εποχή που δεν υπάρχει μούστος.
Το χρώμα τους είναι σχεδόν καφετί αλλά η γεύση είναι πολύ δυνατή. Είναι χειμωνιάτικα γλυκά!
Παραδοσιακές συνταγές για ρετσέλια είναι συνήθως με φρούτα που βγαίνουν την εποχή που βγαίνουν και τα σταφύλια (κολοκύθα, κυδώνια, σταφύλια, μήλα,σύκα).

Εκτέλεση - Directions

    Δυσκολία: Πολύ δύσκολη
    Περιγραφή Συνταγής:
    1. Διαλέγουμε μικρά και σφιχτά σύκα. 
    2. Τα πλένουμε και κόβουμε το κοτσανάκι με προσοχή να μην ανοίξει το σύκο. 
    3. Τρυπήστε τα με μια οδοντογλυφίδα για να μπορούν να ρουφήξουν το σιρόπι και να βγάλουν τους χυμούς τους. 
    4. Πετιμέζι όσο χρειάζεται για να σκεπαστούν. Αν δεν έχουμε πετιμέζι μπορούμε να βρούμε μούστο και να τον βράσουμε μέχρι να μείνει το ένα τρίτο. Αυτό είναι εξάλλου και το πετιμέζι. Μόνο που μπορείτε να το φτιάξετε μόνο τώρα που αρχίζει ο τρύγος. Ο μούστος δεν διατηρείται αλλιώς. 
    5. Αν δεν μπορείτε να βρείτε ούτε μούστο θα βάλετε στον αποχυμωτή τα πιο ωραία σταφύλια που μπορείτε να βρείτε και θα έχετε τον δικό σας μούστο. Τα μοσχάτα σταφύλια δίνουν πολύ αρωματικό χυμό. 
    6. Φροντίζουμε να είναι σε μια στρώση τα σύκα και πολύ κοντά σχεδόν στριμωχτά για να μην μας διαλυθούν, στην πιο ρηχή και φαρδιά κατσαρόλα. 
    7. Τα σκεπάζουμε καλά με το πετιμέζι και τα βάζουμε στη φωτιά να σιγοβράζουν μέχρι να δέσει το σιρόπι. 
    8. Μην τα κουνήσετε αν δεν κρυώσουν καλά. 
    9. Αποστειρώστε τα βάζα που θα τα φυλάξετε και τοποθετήστε μέσα τα σύκα ένα ένα πολύ προσεκτικά. 
    10. Βάλτε το σιρόπι που έμεινε στην κατσαρόλα να πάρει μια βράση και περιχύστε τα σύκα. 
    11. Σφραγίστε τα και αφήστε τα να κρυώσουν. 
    12. Σε περίπτωση που δεν σας φτάσει το σιρόπι για να σκεπαστούν βράστε σε ένα κατσαρολάκι μούστο ή συμπληρώστε με πετιμέζι ζεστό.
    13. Τρώγεται και σαν μαρμελάδα. 
    14. Μπορείτε να προσθέσετε και ένα μικρό ξύλο κανέλας για μυρωδικό.
    Συστατικά:
    • Συκαλάκια μικρά και σφιχτά
    • Πετιμέζι 
    • 1 ξύλο κανέλας
Βαθμολογήστε αυτό το άρθρο
4  ψήφοι

Βεβαιωθείτε ότι εισάγετε τις (*) απαιτούμενες πληροφορίες, όπου ενδείκνυται. Ο κώδικας HTML δεν επιτρέπεται.

επιστροφή στην κορυφή

©Lovecooking.gr - Powered by Digimouse

Κορυφή Desktop έκδοση