Logo
Εκτύπωση αυτής της σελίδας

Νηστίσιμη σαλάτα με ντομάτα, φούλια και dressing από ταχίνι

Νηστίσιμη σαλάτα με ντομάτα, φούλια και dressing από ταχίνι
Εύκολη

Παρ’ όλο που το ταχίνι είναι πλέον ευρύτερα γνωστό ως τροφή με εξαιρετικές ιδιότητες, πολλοί είναι αυτοί που δεν το συμπεριλαμβάνουν στη διατροφή τους, είτε επειδή τους απωθεί η δριμεία γεύση του, είτε από άγνοια, είτε …από σνομπισμό, μια και τις προηγούμενες δεκαετίες θεωρήθηκε ως τροφή που ανήκει μόνο στην λαϊκή παράδοση. Το ταχίνι όμως, συνήθως δεν το καταναλώνουμε ως έχει, αλλά το επεξεργαζόμαστε, το συνδυάζουμε. Μικρή απόδειξη η μεταβολή του χαρακτήρα του σε αυτό το dressing για σαλάτα, που το αναδεικνύει πρωταγωνιστή.
Χρειάζεται μέτρο όμως· όσο και να σας αρέσει, μην μπείτε στον πειρασμό να αυξήσετε την ποσότητα του dressing, γιατί είναι πολύ ωραίο όχι όταν πλημμυρίζει τα λαχανικά μας, αλλά όταν βρίσκεται σχεδόν σε έλλειψη! Μάλιστα, αν δεν αισθανόμαστε σίγουροι για την σχετική αναλογία, καλό είναι να σερβίρουμε το dressing σε ξεχωριστό μπoλάκι, από το οποίο θα παίρνουμε σταδιακά στο πιάτο μας.
Πάντως, όσοι ακόμα κι έτσι βρίσκουν έντονη την παρουσία του, δεν έχουν παρά να αντικαταστήσουν ένα μέρος του νερού με το οποίο χτυπάμε το ταχίνι μας, με άλλο τόσο λεμόνι, που έχει την ιδιότητα να μετριάζει την γεύση του. Ένας άλλος τρόπος, είναι η αύξηση της ποσότητας του νερού που θα χρησιμοποιήσουμε, με αποτέλεσμα βέβαια να πάρουμε μια πιο ρευστή, υπόλευκη κρέμα.
Ας μην βιαστούμε όμως να προσθέσουμε νερό την ώρα που χτυπάμε το ταχίνι, γιατί στην αρχή έχει την ιδιότητα να σφίγγει και από κάποιο σημείο και μετά “χαλαρώνει”, ρευστοποιείται και αρχίζει να ασπρίζει. Τότε, στο τέλος δηλαδή, είναι η ώρα να δοκιμάσουμε τη γεύση και την πυκνότητά του. Αν φτιάχνουμε σαλάτα για περισσότερα άτομα, μπορούμε βέβαια να κάνουμε τη διαδικασία στο μούλτι.
Οι σαλάτες απαιτούν ψιλοκομμένα λαχανικά. Αν με το μαχαίρι δεν τα καταφέρνετε, θυμηθείτε πως το λεπτό κόψιμο και την ταχύτητα του μαντολίνου δεν τα φτάνει κανένας σεφ!

του Κωστή Θεοδωρίδη

Εκτέλεση - Directions

    Διάρκεια: 00:30
    Δυσκολία: Εύκολη
    Περιγραφή Συνταγής:
    1. Ρίχνουμε σε μια άνετη σαλατιέρα το περιεχόμενο της κονσέρβας, αφού πρώτα έχουμε μισανοίξει το καπάκι της και έχουμε στραγγίξει τα υγρά της.
    2. Προσθέτουμε τη ντομάτα, την πιπεριά και το κρεμμύδι, του οποίου διαλύουμε τα κομμάτια με το χέρι. Προσθέτουμε και το μαϊντανό ή την πρασινάδα μας.
    3. Αλατίζουμε και αν θέλουμε ρίχνουμε στα λαχανικά λίγο επιπλέον κύμινο (Ας έχουμε υπ’ όψη μας πως οι κονσέρβες, έχουν το δικό τους αλάτι).
    4. Ανακατεύουμε καλά, αλλά απαλά.
    5. Σ' ένα μπoλάκι ρίχνουμε το ταχίνι, το κύμινο και το αλάτι. Προσθέτουμε ίσο όγκο νερού.
    6. Ανακατεύουμε με ένα κουτάλι και λίγη υπομονή, μέχρι να πάρουμε μια κρέμα με τη ρευστότητα μελιού. Μπορεί να χρειαστεί να προσθέσουμε προσεκτικά και επιπλέον νερό, για να γίνει το dressing όσο ρευστό το θέλουμε.
    7. Περιχύνουμε με την κρέμα ταχινιού στο κέντρο της σαλάτας. Διακοσμούμε αν θέλουμε με τριμμένο πιπέρι, πάπρικα, ίσως και λίγο μαϊντανό.
    8. Τέλος, η σαλάτα μας θα εκτιμήσει πολύ τη συνοδεία φρέσκου, καλού ψωμιού. Έτσι θα μας δώσει τον καλύτερο εαυτό της.

    Παραλλαγές αυτής της σαλάτας, μπορείτε να βρείτε με λάχανο εδώ και με μανιτάρια εδώ.

     

    * Τα φούλια, είναι όσπρια πολύ αγαπητά στην Μέση Ανατολή και στον Αραβικό κόσμο, κάτι μεταξύ των κουκιών και των ρεβιθιών μας. Τα βρίσκουμε σε κονσέρβες στα μεγάλα σουπερμάρκετ, αλλά θα σύστηνα να τα ψάξετε και σε καταστήματα με Αραβικά προϊόντα, για καλύτερη ποιότητα και τιμή. Το αποτέλεσμα που θα πάρετε, εξαρτάται σε μεγάλο βαθμό από την ποιότητα και την γεύση τους, με δεύτερη επιλογή μας τα κόκκινα φασόλια σε κονσέρβα, με τα οποία δεν υπάρχει σχεδόν θέμα ποιότητας, μια και ό,ποια μάρκα και να προτιμήσετε θα σας δώσει παρόμοια γεύση.

     

    Συστατικά:
    • 1 αρκετά μεγάλη ντομάτα (κομμένη σε κύβους 2 x 2 εκ. - αφήνουμε όμως και κάποια μεγαλύτερα για την εμφάνιση)
    • 1 μικρή πράσινη πιπεριά (κομμένη σε πολύ λεπτές ροδέλες και μετά στη μέση ή και στα 4)
    • 1 μικρό κρεμμύδι (κομμένο σε λεπτά, κοντά κομμάτια, όχι πάνω από 2 εκ.)
    • 1 κονσέρβα φούλια* (βρασμένα σε νερό) ή φασόλια κόκκινα
    • Όσο μαϊντανός μας αρέσει (ψιλοκομμένος) ή εναλλακτικά πρασινάδα, καλύτερα ανάμικτη (μαρούλι, λόλα, άισμπεργκ κλπ.) για πιο όμορφη εμφάνιση, περισσότερη ποσότητα σαλάτας, αλλά όχι καλύτερη γεύση!
    • Αλάτι ημίχονδρο

    Για το dressing

    • 2 κ.σ. ταχίνι
    • 1 κ.γ. κύμινο (ή λιγότερο, κατά τα γούστα σας)
    • Αλάτι, φρεσκοτριμμένο πιπέρι
    • Πάπρικα (προαιρετικά)
    Τρόπος μαγειρέματος: Χωρίς μαγείρεμα
    Μερίδες: 2
Βαθμολογήστε αυτό το άρθρο
7  ψήφοι
©Lovecooking.gr