Logo
Εκτύπωση αυτής της σελίδας

Νηστίσιμη σαλάτα με λάχανο, μανιτάρια και dressing από ταχίνι

Νηστίσιμη σαλάτα με λάχανο, μανιτάρια και dressing από ταχίνι
Εύκολη

Παρ’ όλο που το ταχίνι είναι πλέον ευρύτερα γνωστό ως τροφή με εξαιρετικές ιδιότητες, πολλοί είναι αυτοί που δεν το συμπεριλαμβάνουν στη διατροφή τους, είτε επειδή τους απωθεί η δριμεία γεύση του, είτε από άγνοια, είτε …από σνομπισμό, μια και τις προηγούμενες δεκαετίες θεωρήθηκε ως τροφή που ανήκει μόνο στην λαϊκή παράδοση. Το ταχίνι όμως, συνήθως δεν το καταναλώνουμε ως έχει, αλλά το επεξεργαζόμαστε, το συνδυάζουμε. Μικρή απόδειξη η μεταβολή του χαρακτήρα του σε αυτό το dressing για σαλάτα, που το αναδεικνύει πρωταγωνιστή.
Χρειάζεται μέτρο όμως· όσο και να σας αρέσει, μην μπείτε στον πειρασμό να αυξήσετε την ποσότητα του dressing, γιατί είναι πολύ ωραίο όχι όταν πλημμυρίζει τα λαχανικά μας, αλλά όταν βρίσκεται σχεδόν σε έλλειψη! Μάλιστα, αν δεν αισθανόμαστε σίγουροι για την σχετική αναλογία, καλό είναι να σερβίρουμε το dressing σε ξεχωριστό μπoλάκι, από το οποίο θα παίρνουμε σταδιακά στο πιάτο μας.
Πάντως, όσοι ακόμα κι έτσι βρίσκουν έντονη την παρουσία του, δεν έχουν παρά να αντικαταστήσουν ένα μέρος του νερού με το οποίο χτυπάμε το ταχίνι μας, με άλλο τόσο λεμόνι, που έχει την ιδιότητα να μετριάζει την γεύση του. Ένας άλλος τρόπος, είναι η αύξηση της ποσότητας του νερού που θα χρησιμοποιήσουμε, με αποτέλεσμα βέβαια να πάρουμε μια πιο ρευστή, υπόλευκη κρέμα.
Ας μην βιαστούμε όμως να προσθέσουμε νερό την ώρα που χτυπάμε το ταχίνι, γιατί στην αρχή έχει την ιδιότητα να σφίγγει και από κάποιο σημείο και μετά “χαλαρώνει”, ρευστοποιείται και αρχίζει να ασπρίζει. Τότε, στο τέλος δηλαδή, είναι η ώρα να δοκιμάσουμε τη γεύση και την πυκνότητά του. Αν φτιάχνουμε σαλάτα για περισσότερα άτομα, μπορούμε βέβαια να κάνουμε τη διαδικασία στο μούλτι.
Οι σαλάτες απαιτούν ψιλοκομμένα λαχανικά. Αν με το μαχαίρι δεν τα καταφέρνετε, θυμηθείτε πως το λεπτό κόψιμο και την ταχύτητα του μαντολίνου δεν τα φτάνει κανένας σεφ!

του Κωστή Θεοδωρίδη

Εκτέλεση - Directions

    Διάρκεια: 00:40
    Δυσκολία: Εύκολη
    Περιγραφή Συνταγής:
    1. Ρίχνουμε στη σαλατιέρα μας το λάχανο και τα μανιτάρια. Προσθέτουμε τις πιπεριές, τα κρεμμυδάκια και το μαϊντανό. Κρατάμε στην άκρη λίγο μαϊντανό για διακόσμηση.
    2. Αλατίζουμε και σκορπίζουμε επιπλέον κύμινο ή και σκόρδο αν θέλουμε και ανακατεύουμε καλά, αλλά μαλακά.
    3. Σ' ένα μπoλάκι ρίχνουμε το ταχίνι, το κύμινο, το αλάτι, το σκόρδο και τον κουρκουμά (αν βάλουμε). Προσθέτουμε ίσο όγκο νερού.
    4. Ανακατεύουμε υπομονετικά μ' ένα κουτάλι, μέχρι να πάρουμε μια κρέμα με την ρευστότητα μελιού. Μπορεί να χρειαστεί να προσθέσουμε προσεκτικά και επιπλέον νερό, για να γίνει το dressing όσο ρευστό το θέλουμε.
    5. Περιχύνουμε με την κρέμα ταχινιού το κέντρο της σαλάτας. Διακοσμούμε αν θέλουμε με τριμμένο πιπέρι, πάπρικα γλυκιά ή καυτερή και το μαϊντανό που φυλάξαμε.
    6. Τέλος, η σαλάτα μας θα εκτιμήσει πολύ τη συνοδεία φρέσκου, καλού ψωμιού. Έτσι θα μας δώσει τον καλύτερο εαυτό της.

    Παραλλαγές αυτής της σαλάτας, μπορείτε να βρείτε με ντομάτα εδώ και με λάχανο εδώ.

    Συστατικά:
    • 1 βαθύ πιάτο με λάχανο (ψιλοκομμένο)
    • 1 μικρή πράσινη πιπεριά (κομμένη σε πολύ λεπτές ροδέλες και μετά στη μέση)
    • 1 μικρό κομμάτι πιπεριάς Φλωρίνης (ψιλοκομμένης, για το χρώμα)
    • 3 ή 4 φρέσκα κρεμμυδάκια (ψιλοκομμένα μέχρι και το τρυφερό μέρος από το πράσινο)
    • 6 ή 7 μικρά φρέσκα λευκά μανιτάρια (σε ψιλοκομμένες φετούλες)
    • 1/3 από ένα ματσάκι μαϊντανού (κάπως χοντροκομμένο)
    • Αλάτι ημίχονδρο

    Για το dressing

    • 2 κ.σ. ταχίνι
    • 1 κ.γ. κύμινο (ή λιγότερο, κατά τα γούστα σας)
    • Αλάτι, φρεσκοτριμμένο πιπέρι
    • Λίγη σκόνη σκόρδου (προαιρετικά)
    • Κουρκουμάς ή και πάπρικα (προαιρετικά)
    Τρόπος μαγειρέματος: Χωρίς μαγείρεμα
    Μερίδες: 2
    Tip:

    Ο κουρκουμάς που αναφέρεται στη συνταγή, είναι ένα μπαχαρικό σε σκόνη, με έντονο κίτρινο χρώμα (με αυτό κιτρινίζει και το κάρυ), που χρησιμοποιείται κυρίως γι αυτό το δυνατό χρωματισμό του. Παρ’ όλο που θεωρείται πως δεν έχει γεύση, αν το χρησιμοποιήσετε κάντε το με μέτρο (μέχρι μισό κουταλάκι θα έλεγα), γιατί όσο βελτιώνει το χρώμα, άλλο τόσο αρχίζει να δίνει μια διακριτή γήινη γεύση στο μείγμα μας.
    Η σκόνη σκόρδου (τριμμένο, αποξηραμένο σκόρδο) βρίσκεται σε όλα τα σουπερμάρκετ, στα μπαχαρικά, και μας δίνει πιο ήπια γεύση και άρωμα από το κανονικό σκόρδο.

Βαθμολογήστε αυτό το άρθρο
20  ψήφοι
©Lovecooking.gr