Lovecooking.gr

Αλλαγή σε desktop Εγγραφή Login

Νηστίσιμη σαλάτα με ντομάτα, φούλια και dressing από ταχίνι

Παρ’ όλο που το ταχίνι είναι πλέον ευρύτερα γνωστό ως τροφή με εξαιρετικές ιδιότητες, πολλοί είναι αυτοί που δεν το συμπεριλαμβάνουν στη διατροφή τους, είτε επειδή τους απωθεί η δριμεία γεύση του, είτε από άγνοια, είτε …από σνομπισμό, μια και τις προηγούμενες δεκαετίες θεωρήθηκε ως τροφή που ανήκει μόνο στην λαϊκή παράδοση. Το ταχίνι όμως, συνήθως δεν το καταναλώνουμε ως έχει, αλλά το επεξεργαζόμαστε, το συνδυάζουμε. Μικρή απόδειξη η μεταβολή του χαρακτήρα του σε αυτό το dressing για σαλάτα, που το αναδεικνύει πρωταγωνιστή.
Χρειάζεται μέτρο όμως· όσο και να σας αρέσει, μην μπείτε στον πειρασμό να αυξήσετε την ποσότητα του dressing, γιατί είναι πολύ ωραίο όχι όταν πλημμυρίζει τα λαχανικά μας, αλλά όταν βρίσκεται σχεδόν σε έλλειψη! Μάλιστα, αν δεν αισθανόμαστε σίγουροι για την σχετική αναλογία, καλό είναι να σερβίρουμε το dressing σε ξεχωριστό μπoλάκι, από το οποίο θα παίρνουμε σταδιακά στο πιάτο μας.
Πάντως, όσοι ακόμα κι έτσι βρίσκουν έντονη την παρουσία του, δεν έχουν παρά να αντικαταστήσουν ένα μέρος του νερού με το οποίο χτυπάμε το ταχίνι μας, με άλλο τόσο λεμόνι, που έχει την ιδιότητα να μετριάζει την γεύση του. Ένας άλλος τρόπος, είναι η αύξηση της ποσότητας του νερού που θα χρησιμοποιήσουμε, με αποτέλεσμα βέβαια να πάρουμε μια πιο ρευστή, υπόλευκη κρέμα.
Ας μην βιαστούμε όμως να προσθέσουμε νερό την ώρα που χτυπάμε το ταχίνι, γιατί στην αρχή έχει την ιδιότητα να σφίγγει και από κάποιο σημείο και μετά “χαλαρώνει”, ρευστοποιείται και αρχίζει να ασπρίζει. Τότε, στο τέλος δηλαδή, είναι η ώρα να δοκιμάσουμε τη γεύση και την πυκνότητά του. Αν φτιάχνουμε σαλάτα για περισσότερα άτομα, μπορούμε βέβαια να κάνουμε τη διαδικασία στο μούλτι.
Οι σαλάτες απαιτούν ψιλοκομμένα λαχανικά. Αν με το μαχαίρι δεν τα καταφέρνετε, θυμηθείτε πως το λεπτό κόψιμο και την ταχύτητα του μαντολίνου δεν τα φτάνει κανένας σεφ!

του Κωστή Θεοδωρίδη

Διαβάστε περισσότερα...

Σαλάτες για το γραφείο

Σαλάτες σε γυάλινα βάζα!
Φαγητό για το γραφείο από το σπίτι.
Έτσι κάνουμε καλό στην υγεία μας αλλά και στη τσέπη μας.
(και δεν θέλουμε δικαιολογίες ότι δεν προλαβαίνετε να μαγειρεύετε!)

Μια πολύ εύκολη και οικονομική λύση, για να τρώμε υγιεινά και φτηνά στο χώρο της εργασίας μας, είναι οι σαλάτες σε γυάλινο βάζο. Μπορούν να ετοιμαστούν από την Κυριακή και να διατηρηθούν για 4-5 μέρες στο ψυγείο. Πώς; Τοποθετώντας τα υλικά μας σε στρώσεις!
 
1. Κάτω-κάτω τοποθετούμε 1-4 κουταλιές dressing, ανάλογα με το μέγεθος της σαλάτας. Το dressing αυτό μπορεί να είναι μια βινεγκρέτ από λάδι, ξίδι, λεμόνι, μουστάρδα, μέλι ή μια πιο κρεμώδης σάλτσα με ταχίνι, αβοκάντο ή πέστο.
2. Από πάνω του, διαλέγουμε και βάζουμε τα πιο βαριά συστατικά της σαλάτας μας, που αντέχουν να μένουν μαριναρισμένα στο dressing όπως πιπεριές, αγγούρια, καρότα, ραπανάκια, κρεμμύδια, μαγειρεμένα παντζάρια, μπρόκολο, κουνουπίδι, σπαράγγια, ντομάτες.
3. Έπειτα ακολουθούν άλλα λαχανικά, που θέλουμε όμως να έχουν απόσταση από το dressing, όπως κολοκυθάκια, μανιτάρια ή αβοκάντο.
4. Στη συνέχεια βάζουμε όσπρια και δημητριακά, όπως για παράδειγμα φασόλια, ρεβίθια, ρύζι, κριθάρι, κουσκούς, κινόα. Σε αυτό το στάδιο, αν θέλουμε, βάζουμε και μικρά ζυμαρικά, όπως βίδες ή πέννες.
5.
Ακολουθεί το φυτικό τυρί και το τόφου (ιδανικό θα ήταν αυτά να προστεθούν την ημέρα που θα καταναλώσουμε τη σαλάτα)
6. Ήρθε η ώρα για τα φυλλώδη πράσινα λαχανικά, που καταλαμβάνουν πολύ χώρο όπως ρόκα, σπανάκι, λάχανο ή μαρούλι.
7. Πάνω-πάνω βάζουμε ξηρούς καρπούς, σπόρους, κρουτόν, φρέσκα ή αποξηραμένα φρούτα όπως βερίκοκα, μανταρίνια, βρώσιμα λουλούδια και μπαχαρικά.
8. Σφραγίζουμε τα βάζα και τα τοποθετούμε στο ψυγείο. Όταν έρθει η ώρα, ανακινούμε απαλά και ανοίγουμε το βάζο. Ιδανικά σερβίρουμε σε μπολ.
 
Το μυστικό είναι να βάζουμε 1-2 συστατικά από κάθε κατηγορία σε κάθε βάζο και να τα διαφοροποιούμε κάθε μέρα. Έτσι, αντί να λέμε: "πάλι σαλάτα έχω σήμερα;" θα ανυπομονούμε κάθε φορά να ανοίξουμε το βάζο!

Φωτογραφία: Richard enjoy my life
 
 
Διαβάστε περισσότερα...
Συνδρομή σε αυτήν την τροφοδοσία RSS