Logo
Εκτύπωση αυτής της σελίδας

Limoncello

Limoncello
Πολύ εύκολη

Το limoncello είναι ένα λικέρ Ιταλικής προέλευσης, που φτιάχνεται από φλούδες λεμονιού, θεωρείται ιδιαίτερα χωνευτικό και γι' αυτό συνηθίζεται να το σερβίρουμε μετά το γεύμα. Παραδοσιακά, ιδίως στις ακτές της Αμάλφι, σερβίρεται παγωμένο, σε μικρά κεραμικά ποτηράκια. Εμείς μπορούμε να το απολαύσουμε με όποιο τρόπο μας αρέσει, όπως επίσης και να το προσθέσουμε στα γλυκά μας, για επιπλέον γεύση και άρωμα.

της Βίκυς Χριστοπούλου

(Scroll down for recipe in English)

Εκτέλεση - Directions

    Δυσκολία: Πολύ εύκολη
    Περιγραφή Συνταγής:
    1. Με έναν αποφλοιωτή, αφαιρούμε το κίτρινο μέρος της φλούδας από τα λεμόνια. Πρέπει να είμαστε πολύ προσεκτικοί, ώστε να μην αφαιρέσουμε το λευκό μέρος της φλούδας, διαφορετικά το ποτό μας θα πικρίσει και δεν θα μπορέσουμε να το επαναφέρουμε.
    2. Βάζουμε σε ένα βάζο που κλείνει αεροστεγώς, τις φλούδες και το αλκοόλ μαζί και κλείνουμε το καπάκι.
    3. Τοποθετούμε το βάζο σε μέρος όπου δεν το χτυπάει απευθείας το ηλιακό φως και το αφήνουμε για 3 εβδομάδες, ανακινώντας το συχνά.
    4. Λιώνουμε τη ζάχαρη στο νερό μέσα σε ένα κατσαρολάκι και το αφήνουμε στη φωτιά, μόνο μέχρι να πάρει μια βράση.
    5. Αφήνουμε το σιρόπι στην άκρη να έλθει σε θερμοκρασία δωματίου.
    6. Αφαιρούμε τις φλούδες λεμονιού από το βάζο με το αλκοόλ και προσθέτουμε το σιρόπι ανακατεύοντας καλά.
    7. Μεταφέρουμε το ποτό μας σε ένα αποστειρωμένο μπουκάλι, χρησιμοποιώντας ένα χωνί για ευκολία.
    8. Αν το limoncelo μας είναι θολό, μπορούμε να περιμένουμε άλλη μία εβδομάδα για να ξεθολώσει (προφανώς δεν έχει ανακατευτεί καλά το σιρόπι). Αν δεν διορθωθεί η διαύγειά του ούτε τότε ή βιαζόμαστε, μπορούμε να περάσουμε το ποτό από ένα φίλτρο του γαλλικού καφέ και το πρόβλημα της διαύγειας θα διορθωθεί άμεσα.
    9. Αποθηκεύουμε το μπουκάλι στην κάβα μας ή ακόμα καλύτερα στο ψυγείο μας, για να το σερβίρουμε παγωμένο μετά τα γεύματά μας.

    - - - - - - - - - - - - - - - - -

    1. Use a peeler to remove only the yellow part of the lemon skin. You have to be very careful not to remove any of the white part of the skin, otherwise your beverage will be bitter. You only need the zest.
    2. In an air tight container, place the lemon peels and the alcohol and put the lid on.
    3. Place the jar in a place where there is no direct sunlight and leave it there for three weeks, shaking it often.
    4. In a small pot, boil lightly the water and the sugar until the sugar is completely dissolved.
    5. Let it cool down and then add it to the alcohol, after removing the lemon peels.
    6. Stir well and move it to a sterilized bottle.
    7. If your limoncello is blurry, optionally wait for a week for the sugar to be completely dissolved, or strain using a coffee filter.
    8. Store your bottle in you alcohol cabinet, or better in the refrigerator so you can serve it chilled after your meals.
    Συστατικά:
    • 1 λίτρο βότκα ή ρακή ή τσίπουρο, χωρίς γλυκάνισο
    • 10 λεμόνια, βιολογικά
    • 500 ml νερό φιλτραρισμένο
    • 500 γρ. ζάχαρη

    - - - - - - - -

    • 1 lt vodka or other clear alcohol drink, like tsipouro
    • 10 organic lemons
    • 500 ml filtered water
    • 500 g sugar
    Τρόπος μαγειρέματος: Χωρίς μαγείρεμα
    Tip:

    Ο λόγος που προτιμάμε βιολογικά λεμόνια για τη συνταγή μας - εκτός του ότι είναι αξεπέραστα σε γεύση και άρωμα - είναι ότι τα συμβατικά λεμόνια έχουν μια επίστρωση κέρινη (παραφίνη), για να τα προστατεύει από τα έντομα και τη μούχλα και έτσι να έχουν μεγαλύτερη διάρκεια ζωής. Καθότι η παραφίνη είναι χημικό παράγωγο του πετρελαίου, δεν συνίσταται για κατανάλωση. Γι’αυτό καλύτερα να αποφεύγουμε να παίρνουμε και το ξύσμα. Αν όμως δεν υπάρχει η δυνατότητα να βρεθούν βιολογικά λεμόνια, μπορούμε να τοποθετήσουμε τα συμβατικά λεμόνια σε ζεστό νερό, ώστε να λιώσει η παραφίνη και έπειτα να τα ξεπλύνουμε καλά, πάλι με ζεστό νερό. Τότε θα είναι έτοιμα να τα χρησιμοποιήσουμε.

    Αν το αλκοόλ που θα επιλέξουμε για να φτιάξουμε το λικέρ μας είναι δυνατό, από οικιακή απόσταξη για παράδειγμα, όταν θα προσθέσουμε το σιρόπι θα ανέβουν οι βαθμοί αλκοόλ και πιθανόν τότε να μην μας αρέσει το αποτέλεσμα. Για πιο ελαφρύ αποτέλεσμα, μπορούμε να αλλάξουμε τις αναλογίες για το σιρόπι και να χρησιμοποιήσουμε 400 γρ. ζάχαρη, σε 600 ml νερό.

Βαθμολογήστε αυτό το άρθρο
21  ψήφοι
©Lovecooking.gr