Ωμοφαγικά Μεξικάνικα Τάκος
Συνταγή για μεξικάνικες βραδιές, από το βιβλίο του Matthew Kenney "RAW FOOD REAL WORLD". Εξαιρετικά τάκος, χωρίς κρέας, χωρίς ψήσιμο, χωρίς γλουτένη! Viva Mexico!
Εκτέλεση - Directions
- Βάζουμε στο μούλτι το καλαμπόκι και τις πιπεριές και τα πολτοποιούμε.
- Προσθέτουμε και τα υπόλοιπα υλικά στο μούλτι και τα χτυπάμε καλά.
- Μοιράζουμε το μείγμα σε 2 ταψάκια του αφυγραντή.
- Bάζουμε τον αφυγραντή για 3 ώρες και μετά τα γυρίζουμε από την άλλη και τα αφήνουμε για άλλες 2 ώρες περίπου.
- Κόβουμε τις τορτίγιας σε στρογγυλά κομμάτια χρησιμοποιώντας ένα στρογγυλό τσέρκι γλυκών, με διάμετρο 7 εκ.
- Σ' ένα μούλτι λιώνουμε καλά τα 10 πρώτα υλικά.
- Στη συνέχεια προσθέτουμε σταδιακά το νερό.
- Δοκιμάζουμε αν χρειάζεται να προσθέσουμε λίγο ακόμα από τα υλικά μας.
- Τέλος προσθέτουμε τις jalapenos, τα φρέσκα κρεμμυδάκια, τον κόλιανδρο και ανακατεύουμε ελαφρά, ώστε να ανακατευτούν με τα υπόλοιπα υλικά, αλλά να μη λιώσουν.
- Ρίχνουμε το μείγμα σε ένα ταψάκι του αφυγραντή, αλλά δεν το απλώνουμε ομοιόμορφα με σπάτουλα.
- Αφήνουμε το μείγμα στον αφυγραντή για 10 ώρες και μετά το αναποδογυρίζουμε για να στεγνώσει και από την άλλη μεριά.
- Σε ένα μπολ πολτοποιούμε τα αβοκάντο με ένα πιρούνι.
- Προσθέτουμε και τα υπόλοιπα υλικά και ανακατεύουμε καλά.
- Διπλώνουμε τις τορτίγιας στη μέση και τις γεμίζουμε με το guacamole καλαμποκιού και τα πικάντικά φασόλια.
- Γαρνίρουμε με ροδέλες κρεμμυδιού και ντοματίνια.
- 3 φλ. φρέσκο καλαμπόκι
- 1½ φλ. κίτρινη ή κόκκινη πιπεριά
- ¾ φλ. λιναρόσπορο τριμμένο
- 1 κ.σ. χυμό λάιμ
- 1 κ.σ. τσίλι σε σκόνη
- 1½ κ.γ. θαλασσινό αλάτι
- 2 κ.γ. κύμινο
- 1½ φλ. ηλιόσποροι, μουλιασμένοι τουλάχιστον για 2 ώρες
- 1 φλ. λιαστές ντομάτες, μουλιασμένες τουλάχιστον για 1 ώρα
- 1 κ.σ. μίσο*
- 2 κ.γ. κύμινο
- 1 κ.γ. τσίλι σε σκόνη
- 2 κ.γ. κόλιανδρος
- 1 κ.γ. πιπέρι καγιέν σε σκόνη
- 2 κ.σ. ελαιόλαδο
- 1 κ.σ. μέλι ή σιρόπι αγαύης
- 1 κ.γ. θαλασσινό αλάτι
- 6 κ.σ. νερό
- 1 πιπεριά jalapenos*, ψιλοκομμένη
- 3 πράσινα κρεμμυδάκια, ψιλοκομμένα
- 1 χούφτα ψιλοκομμένο φρέσκο κόλιανδρο
- 3 ώριμα αβοκάντο
- 1 φλ. φρέσκο καλαμπόκι
- 1 χούφτα ψιλοκομμένο φρέσκο κόλιανδρο
- 2 κ.σ. χυμό λάιμ
- 1 πιπεριά jalapenos ψιλοκομμένη
- 1 κ.γ. θαλασσινό αλάτι
- Σε περίπτωση που δεν έχουμε αφυγραντή, μπορούμε να βάλουμε τα υλικά στο φούρνο, στον αέρα, στους 40 βαθμούς και να αφήσουμε λίγο ανοιχτή την πόρτα!
Για τις τορτίγιας:
Για τα πικάντικα φασόλια:
Για το guacamole καλαμποκιού:
*Μίσο: Το Μίσο είναι ένα παραδοσιακό ιαπωνικό καρύκευμα, που παράγεται από τη ζύμωση σόγιας με αλάτι και με τον μύκητα Aspergillus oryzae, γνωστό στα ιαπωνικά ως Koji. Χρησιμοποιείται για σάλτσες και έχει υψηλή περιεκτικότητα σε πρωτεΐνες, ενώ παράλληλα είναι και πολύ πλούσιο σε βιταμίνες.
*Jalapenos: Μεσαίου μεγέθους (5-10 εκ.) πιπεριά τσίλι, ποικιλία του είδους Capsicum annuum. Έχει ήπια έως μέτρια πικάντικη γεύση και συνήθως καταναλώνεται ενώ είναι ακόμη πράσινη. Όταν ωριμάσει πλήρως, αποκτά ένα βυσσινί κόκκινο χρώμα και γίνεται στη γεύση ακόμα πιο πικάντικη.
Για τις τορτίγιας:
Για τα πικάντικα φασόλια:
Για το guacamole καλαμποκιού:
- Μεξικό
- σνακ
- καλαμπόκι
- φασόλια
- λιναρόσπορος
- γουακαμόλε
- ωμοφαγία
- πιπεριές
- κόλιανδρος
- χυμός λάιμ
- λάιμ
- τσίλι
- όσπρια
- κύμινο
- ηλιόσπορος
- λιαστές ντομάτες
- λιαστή ντομάτα
- μίσο
- πιπέρι καγιέν
- ελαιόλαδο
- μέλι
- αγαύη
- αβοκάντο
- χορτοφαγία
- vegetarian
- vegan
- τάκος
- μεξικάνικο
- δύσκολη
- τορτίγιας
- τορτίγιες
- πιπεριά
- θαλασσινό αλάτι
- σιρόπι αγαύης
- πιπεριά jalapenos
- κρεμμυδάκια
- κρεμμυδάκια φρέσκα
- πάρτι
- χωρίς γλουτένη
- glutenfree
- gluten free
- κρεμμύδι
- ντοματίνια
- αφυγραντής