Φάβα Σαντορινιά με σάλτσα κάπαρης
Νησιώτικη γεύση και άρωμα! Για να θυμίζει διακοπές το τραπέζι της πόλης, όλο το χρόνο!
Εκτέλεση - Directions
- Μουλιάζουμε από το βράδυ την κάπαρη σε νερό για να φύγει η γεύση τουρσιού που έχει.
- Ζεσταίνουμε το 1/3 του φλιτζανιού ελαιόλαδο σε μια κατσαρόλα.
- Προσθέτουμε τη φάβα και ανακατεύουμε για να πάει παντού το λάδι.
- Συνεχίζουμε το ανακάτεμα για 1-2', προσθέτοντας όσο νερό χρειάζεται για να σκεπάσει τη φάβα κατά 5 εκ.
- Κλείνουμε το καπάκι και αφήνουμε να πάρει μια βράση σε μέτρια φωτιά.
- Χαμηλώνουμε τη φωτιά, βγάζουμε το καπάκι και μαγειρεύουμε σε πολύ χαμηλή φωτιά για 1½-2 ώρες.
- Ανακατεύουμε κατά διαστήματα για να μην κολλήσει, μέχρις ότου διαλυθεί εντελώς η φάβα και προσθέτουμε νεράκι όποτε χρειάζεται για να μην στεγνώσει.
- Όταν η φάβα αποκτήσει την υφή αραιού πουρέ, την κατεβάζουμε από τη φωτιά και ρίχνουμε όσο αλάτι, πιπέρι, ρίγανη και ξίδι θέλουμε.
- Τη σκεπάζουμε μ' ένα πανί και την αφήνουμε να "ξεκουραστεί" για 1-2 ώρες.
- Για τη σάλτσα κάπαρης, ζεσταίνουμε το ελαιόλαδο σ' ένα μεγάλο τηγάνι και τσιγαρίζουμε τα κρεμμύδια σε μέτρια φωτιά, ανακατεύοντας για περίπου 15' μέχρι να γίνουν διάφανα και να ροδίσουν ελαφρώς.
- Προσθέτουμε τον τοματοπελτέ και ανακατεύουμε επί 5' για να δέσει το μείγμα.
- Ρίχνουμε την κάπαρη και ανακατεύουμε.
- Προσθέτουμε όσο αλάτι, πιπέρι και κανέλα θέλουμε και βράζουμε για 15' περίπου σε πολύ χαμηλή φωτιά προσθέτοντας λίγο νερό, αν το κρίνουμε απαραίτητο, για να μην κολλήσει.
- Το βγάζουμε στη συνέχεια από τη φωτιά και το αφήνουμε να πάρει θερμοκρασία δωματίου.
- Το σερβίρουμε ως γαρνιτούρα της φάβας ή συνοδευτικά, σε ξεχωριστό μπολ.
- 2/3 φλ. ελαιόλαδο
- 1 μέτριο κρεμμύδι, ψιλοκομμένο
- 1 φλ. φάβα που έχουμε ξεπλύνει και σουρώσει
- 5-7 φλ. νερό
- φρεσκοτριμμένο μαύρο πιπέρι, αλάτι
- 1 κ.γ. ξερή ρίγανη
- 2-3 κ.σ. κόκκινο ξίδι
- 500 γρ. κάπαρη που έχουμε μουλιάσει και ξεπλύνει
- ½ φλ. έξτρα παρθένο ελαιόλαδο
- 3 μεγάλα κρεμμύδια, χοντροκομμένα
- 2 κ.σ. τοματοπελτέ ή 2 μεγάλες ώριμες τομάτες ξεφλουδισμένες και αλεσμένες
- Αλάτι και φρεσκοτριμμένο μαύρο πιπέρι
- ½ κ.γ. κανέλα (προαιρετικά)
- Ένα ποτήρι παγωμένο Αθήρι είναι η πρότασή μας.
Διάρκεια:
04:00
Δυσκολία:
Μέτρια
Περιγραφή Συνταγής:
Συστατικά:
Για τη σάλτσα της κάπαρης
Τρόπος μαγειρέματος:
Κατσαρόλα
Μερίδες:
6
Πρόταση για Ποτό:
Κατηγορία
Ορεκτικά-Μεζέδες
Ετικέτες
- Ελλάδα
- φάβα
- κάπαρη
- νησιώτικη
- ελαιόλαδο
- κρεμμύδι
- ρίγανη
- ξύδι
- ντομάτες
- ντομάτα
- πελτές ντομάτας
- κανέλα
- σαρακοστή
- μεζέδες
- Καθαρά Δευτέρα
- vegan
- vegetarian
- χορτοφαγία
- νηστεία
- νηστίσιμο
- όσπρια
- ορεκτικά
- κατσαρόλα
- δίαιτα
- καλοκαίρι
- υγιεινές συνταγές
- υγιεινή διατροφή
- υγιεινό
- υγιεινά
- υγεία
- glutenfree
- gluten free
- χωρίς γλουτένη
- μέτρια