Ωμοφαγικό πατέ ηλιόσπορου
Ένα πατέ τόσο απλό και ταυτόχρονα τόσο γευστικό!
της Βίκυς Χριστοπούλου
Εκτέλεση - Directions
- Μουλιάζουμε τις λιαστές ντομάτες για 1 ώρα.
- Σε μπλέντερ, ρίχνουμε όλα τα υλικά και τα χτυπάμε μέχρι το μείγμα να γίνει λείο. Αν χρειαστεί, συμπληρώνουμε με λίγο φυτικό γάλα.
- Ρίχνουμε σε φορμάκι και τοποθετούμε στο ψυγείο για 2 ώρες να ξεκουραστεί και να ανακατευτούν οι γεύσεις και τα αρώματα. Συνοδεύουμε με ωμοφαγικά κράκερς ή μπαστουνάκια λαχανικών.
- 1 φλ. ωμό ηλιόσπορο
- 4 μουσκεμένες λιαστές ντομάτες
- ½ φλ. ωμό γάλα κάσιους ή άλλο φυτικό γάλα
- 1 κ.γ. χυμό λεμονιού
- 1 κ.γ. ωμή Nama Shoyu ή σόγια σος ή Tamari σος*
- 1 κ.σ. ξύσμα λεμονιού
- ½ πιπερίτσα τσίλι, προαιρετικά
- λευκό πιπέρι
- ροζ αλάτι Ιμαλαΐων
*Nama Shoyu & Tamari σος: Η Nama Shoyu, είναι μια βραβευμένη βιολογική σάλτσα σόγιας με βάση παραδοσιακή ιαπωνική συνταγή. Περιέχει μόνο ολόκληρους σπόρους σόγιας και ψημένο σιτάρι ολικής άλεσης. Η Tamari, επίσης ιαπωνική σάλτσα σόγιας, παρασκευάζεται με βιολογικό τρόπο, από φασόλια σόγιας, θαλασσινό αλάτι και νερό πηγής. Η διαφορά ανάμεσα σε Tamari και Shoyu, είναι ότι η Tamari είναι πιο πικάντικη και πιο αλμυρή. Και οι δύο, ζυμώνονται και ωριμάζουν αργά, μέσα σε κέδρινα βαρέλια.
Για ένα πιο εύπεπτο αποτέλεσμα, μπορούμε να μουλιάσουμε και τον ηλιόσπορο. Σε αυτή την περίπτωση ίσως δεν χρειαστεί να προσθέσουμε όλο το φυτικό γάλα και το πατέ δεν θα έχει βουτυρένια γεύση αλλά μια πιο ελαφριά και φρέσκια αίσθηση στη γλώσσα μας.