>
×

Προειδοποίηση

JUser: :_load: Αδυναμία φόρτωσης χρήστη με Α/Α (ID): 67
JFile: :read: Αδυναμία ανοίγματος αρχείου: templates/gk_restaurant/fonts/pfcosmonut/stylesheet.css
JFile: :read: Αδυναμία ανοίγματος αρχείου: templates/gk_restaurant/fonts/pfpapernote/stylesheet.css
JFolder::create: Η διαδρομή δεν βρέθηκε στη μεταβλητή open_basedir

 

Λιαστές ντομάτες

Λιαστές ντομάτες
Πολύ εύκολη

Μια παραδοσιακή συνταγή, για να εκμεταλλευτούμε τις πολλές ντομάτες του Αυγούστου και τις ηλιόλουστες μέρες του φθινοπώρου. Θα έχουμε έτσι, όλο το χειμώνα, έναν από τους καλύτερους μεζέδες της ελληνικής κουζίνας, για τις σαλάτες και τις σάλτσες μας!

Εκτέλεση - Directions

    Δυσκολία: Πολύ εύκολη
    Περιγραφή Συνταγής:

    Η λιαστή ντομάτα, συμπεριλαμβάνεται στις υγιεινότερες μεσογειακές τροφές, επειδή έχει μεγάλη περιεκτικότητα σε λυκοπένιο, συστατικό πολύτιμο για τον οργανισμό μας εξ αιτίας της αντιοξειδωτικής του δράσης.
    Οι λιαστές ντομάτες, μπορεί σήμερα να προσφέρονται και σαν γκουρμέ τροφή, αλλά στο παρελθόν που δεν υπήρχαν ευκολίες, οι άνθρωποι επινοούσαν αμέτρητους τρόπους για να συντηρήσουν τις τροφές τους, ώστε αυτές να είναι διαθέσιμες όλο το χρόνο (ψάρια, κρέατα, ντομάτες, ελιές κ.λπ).
    Αρχικά, τις ξέραιναν στον ήλιο, αφαιρώντας όλα τα υγρά τους και τις συντηρούσαν, περασμένες σε κλωστή (αργότερα σε βαζάκια), στην αποθήκη τους. Όταν ήθελαν να τις καταναλώσουν, απλά τις μούλιαζαν σε λίγο ζεστό νερό.
    Ιδανικές ντομάτες για λιαστές, είναι τα στενόμακρα ντοματάκια (μπουρνέλες), γιατί έχουν ελάχιστους σπόρους, με πλούσια σάρκα. Αν δεν βρίσκουμε μπουρνέλες, μπορούμε να χρησιμοποιήσουμε ντοματάκια τσέρι (στις φωτό με τη διαδικασία), αλλά θα χρειαστεί να αφαιρέσουμε καλά τα σπόρια και τα υγρά τους.

    1. Πλένουμε καλά τις ντομάτες και τις κόβουμε κατά μήκος στα δύο ή στα τέσσερα, ανάλογα με το μέγεθός τους.
    2. Τις στύβουμε καλά, ώστε να χάσουν τα περισσότερα υγρά τους και με ένα μαχαίρι αφαιρούμε τα σπόρια τους.
    3. Τις απλώνουμε σε ένα πλαστικό δίσκο ή ταψί (αποφεύγουμε τα μεταλλικά, ώστε να μην έχουμε οξειδώσεις) και τις αλατίζουμε με χοντρό αλάτι.
    4. Τις αφήνουμε σε σημείο που να το βλέπει ο ήλιος όλη μέρα, σκεπασμένες με ένα τούλι, ώστε να βγάλουν όλα τα υγρά τους.
    5. Το βράδυ, τις μεταφέρουμε μέσα στο σπίτι και το πρωί τις ξαναβγάζουμε. Αν έχουμε μέρες με δυνατό ήλιο, 5-6 μέρες θα είναι αρκετές για να ξεραθούν και να μη μουχλιάσουν. Αν παρ' όλα αυτά μας ξεραθούν πολύ και γίνουν πολύ σκληρές, θα χρειάζονται μόνο λίγο μούλιασμα σε ζεστό νερό, για να τις χρησιμοποιήσουμε.
    6. Για την αποθήκευσή τους, μπορούμε να τις βάλουμε σε βαζάκια με λάδι, ξύδι, σκόρδο και μπαχαρικά της προτίμησής μας ή αν θέλουμε να είμαστε πιο παραδοσιακοί, να τις περάσουμε από μια κλωστή και να τις φυλάξουμε σε μέρος δροσερό και σκιερό (αν τις αποθηκεύσουμε σε βαζάκια, ιδανικός μεζές είναι να τις σερβίρουμε τυλιγμένες, έχοντας τοποθετήσει μέσα τους κάπαρη, στερεώνοντας το τύλιγμά τους με οδοντογλυφίδα).
    Συστατικά:
    • Ντοματάκια μπουρνέλες ή τσέρι
    • Αλάτι χοντρό
    • Λάδι, ξύδι, σκόρδο & μπαχαρικά για την αποθήκευση
    Τρόπος μαγειρέματος: Χωρίς μαγείρεμα
Βαθμολογήστε αυτό το άρθρο
8  ψήφοι

Βεβαιωθείτε ότι εισάγετε τις (*) απαιτούμενες πληροφορίες, όπου ενδείκνυται. Ο κώδικας HTML δεν επιτρέπεται.

επιστροφή στην κορυφή

Είσοδος ή Εγγραφή

ΕΙΣΟΔΟΣ