Focaccia με δενδρολίβανο και λεμονοπίπερο - Focaccia with rosemary and lemon pepper
Ένα αμιγώς Ιταλικό ψωμί που έχουμε αγαπήσει πολύ και είναι ότι πρέπει για σαντουιτσάκια γεμισμένα με νοστιμιές που αγαπάμε, για συνοδευτικό στο φαγητό μας ή για να φτιάξουμε μπρουσκέτες!
*Focaccia: Παραδοσιακό ιταλικό ψωμί, παρόμοιο σε υφή με ζύμη πίτσας. Είναι πολύ δημοφιλές στην Ιταλία και συνήθως αρωματίζεται με καρυκεύματα και βότανα. Το Focaccia al Rosmarino (focaccia με δενδρολίβανο), μπορεί να χρησιμοποιηθεί σαν ορεκτικό, σνακ, βάση πίτσας ή και για σάντουιτς.
από τη Βίκυ Χριστοπούλου
(Scroll down for recipe in English)
Εκτέλεση - Directions
- Σ' ένα μπολ διαλύουμε τη μαγιά στο νερό, προσθέτουμε τη ζάχαρη και το ελαιόλαδο και ανακατεύουμε λιγάκι.
- Προσθέτουμε σιγά-σιγά το αλεύρι, μέχρι να αποκτήσουμε μια ζύμη που να κολλάει στα δάχτυλα.
- Ρίχνουμε μια κουταλιά αλάτι και ανακατεύουμε λίγο ακόμα.
- Σκεπάζουμε με μεβράνη και αφήνουμε σε ζεστό μέρος να φουσκώσει, για μιάμιση ώρα περίπου. Θα πρέπει η ζύμη να έχει διπλασιάσει τον όγκο της.
- Λαδώνουμε καλά τη λαμαρίνα του φούρνου, στρώνουμε επάνω τη ζύμη και αφήνουμε να φουσκώσει για δεύτερη φορά, για 30’.
- Ρίχνουμε επάνω λίγο επιπλέον ελαιόλαδο, το δενδρολίβανο και το λεμονοπίπερο.
- Ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο στους 220 βαθμούς, για περίπου 20-25’.
- Βγάζουμε τη λαμαρίνα από το φούρνο και αφήνουμε να κρυώσει αρκετά, πριν την κόψουμε σε μεγάλα τετράγωνα κομμάτια.
- In a big bowl, dissolve the yeast in the water, then add the sugar and the olive oil and stir.
- Add the flower in handfuls until you have a sticky dough.
- Cover with kitchen membrane and leave in a warm place for one and a half hours until the dough doubles its size.
- Grease the oven pan and spread the dough.
- Leave it again to raise for half an hour.
- Spinkle on top some more olive oil, the rosemary and the lemon pepper.
- Bake in a preheated oven at 220 degrees Celsius for about 20-25 minutes.
- Remove from the oven and let it cool before you cut it in large square pieces.
- 400 ml φιλτραρισμένο χλιαρό νερό
- 25 γρ. φρέσκια μαγιά
- 1 κ.σ. ζάχαρη
- 50 ml ελαιόλαδο
- 500 γρ. αλεύρι για όλες τις χρήσεις
- 1 κ.σ. αλάτι
- φρέσκο δενδρολίβανο
- 1 κ.σ. λεμονοπίπερο
- 400 ml filtered lukewarm water
- 25 g fresh yeast
- 1 tbsp sugar
- 50 ml olive oil
- 500 g all purpose flour
- fresh rosemary
- 1 tbsp lemon pepper
Διάρκεια:
02:45
Δυσκολία:
Εύκολη
Περιγραφή Συνταγής:
- - - - - - - - - - - - - -
Συστατικά:
- - - - - - - - - - -
Τρόπος μαγειρέματος:
Φούρνος
Κατηγορία
Ψωμιά
Ετικέτες
- ψωμί
- ψωμιά
- φούρνος
- εύκολη
- focaccia
- δενδρολίβανο
- λεμονοπίπερο
- υγιεινές συνταγές
- υγιεινή διατροφή
- υγιεινό
- υγιεινά
- υγεία
- χορτοφαγία
- vegetarian
- vegan
- καλοκαίρι
- νηστεία
- νηστίσιμο
- σαρακοστή
- φοιτητές
- σνακ
- rosemary
- lemon pepper
- φρέσκια μαγιά
- μαγιά
- ζάχαρη
- ελαιόλαδο
- αλεύρι
- fresh yeast
- yeast
- sugar
- olive oil
- flour
- Βίκυ Χριστοπούλου
- Vicky Christopoulou
- Ιταλία
- Italy
- Focaccia al Rosmarino
- παιδί
- παιδί και διατροφή
- κυριακάτικο τραπέζι