Σπαγγέτι με μελιτζάνες και pesto kale & φρέσκιας ρίγανης - Spaghetti with eggplants and kale and fresh oregano pesto
Στη λαϊκή αγορά της Νέας Σμύρνης, ο πάγκος της Εύας και του Κώστα* έχει πάντα εκλεκτά λαχανικά και φρούτα. Τις προάλλες λοιπόν, βρήκα ωραιότατο Kale, που με δελέασε για ένα υπέροχο pesto! Ένα επιπλέον ματσάκι φρέσκια ρίγανη, που μου πρόσφεραν με χαμόγελο, μου επιβεβαίωσε οτι το αποτέλεσμα θα ήταν νοστιμότατο. Και δικαιώθηκα!
της Χριστίνας Κούλη
(Scroll down for recipe in English)
Εκτέλεση - Directions
- Βράζουμε al dente τα ζυμαρικά, σύμφωνα με τις οδηγίες της συσκευασίας και τα σουρώνουμε, κρατώντας λίγο από το νερό που έβρασαν.
- Αλείφουμε τις ροδέλες μελιτζάνας με το λεμόνι και λίγο ελαιόλαδο, τις πασπαλίζουμε με αλάτι, πιπέρι και κουρκουμά και τις ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο, στους 200 βαθμούς, μέχρι να ροδίσουν.
- Βάζουμε τα τρυφερά μέρη του kale, τα οποία έχουμε στεγνώσει καλά, στο multi και τα χτυπάμε μέχρι να μειωθεί λίγο ο όγκος τους.
- Προσθέτουμε τα φύλλα της ρίγανης και τα υπόλοιπα υλικά και πολτοποιούμε καλά.
- Παίρνουμε μέρος από το πέστο και το ανακατεύουμε με τα ζυμαρικά, χρησιμοποιώντας λίγο από το υγρό που κρατήσαμε στην άκρη.
- Σερβίρουμε τα ζυμαρικά με κομματάκια μελιτζάνας και τα πασπαλίζουμε με σπόρους της προτίμησης μας.
- Cook the pasta al dente, according to the instructions on the package and strain reserving some of the pasta water.
- Drizzle the lemon juice and some olive oil over the eggplant slices, sprinkle with salt, pepper and turmeric and bake at a preheated oven on 200 degrees Celsius until golden brown.
- Thoroughly dry the kale, place it in the food processor and pulse.
- Add the oregano leaves and all remaining ingredients and pulse until you've reached the desired consistency.
- Add some pesto to pasta. Toss to combine, adding a little pasta water.
- Serve the pasta with chopped eggplant and sprinkle with some seeds.
- 1 πακέτο ζυμαρικά της προτίμησής σας
- 2 μελιτζάνες φλάσκες, κομμένες σε ροδέλες
- 2 κ.γ. χυμό λεμονιού
- ελαιόλαδο για το ψήσιμο
- ½ κ.γ. κουρκουμάς
- αλάτι, πιπέρι
- 1 φλ. kale (μόνο τα τρυφερά μέρη)
- 1 χούφτα φύλλα φρέσκιας ρίγανης
- ½ φλ. κάσιους ωμά
- 4 κ.σ. χυμό λεμονιού
- 2 κ.σ. ελαιόλαδο
- 1 κ.σ. διατροφική μαγιά, προαιρετικά
- αλάτι πιπέρι
- 1 pack pasta of your choice
- 2 eggplants sliced into rings
- 2 tsp lemon juice
- a splash of extra virgin olive oil
- ½ tsp turmeric
- salt and pepper to taste
- 1 cup kale (only the tender parts without the stems)
- 1 handful of fresh oregano leaves
- ½ cup raw cashews
- 4 tbsp lemon juice
- 2 tbsp extra virgin olive oil
- 1 tbsp nutritional yeast, optional
- salt and pepper to taste
* Η Εύα και ο Κώστας είναι παραγωγοί Μαραθώνα και μπορούμε να τους βρούμε κάθε Τετάρτη στη λαϊκή αγορά της Νέας Σμύρνης, τις Παρασκευές στο Κολωνάκι και τα Σάββατα στους Αμπελόκηπους.
- - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - -
Για το πέστο
- - - - - - - - - - -
For the pesto:
Το υπόλοιπο πέστο που ίσως μας περισσέψει, μπορούμε να το χρησιμοποιήσουμε σαν γέμιση σε σάντουιτς ή σαν ντιπ!
Εμείς κρατήσαμε τη μία μελιτζάνα και φτιάξαμε αυτό το ιδιαίτερα νόστιμο ορεκτικό!
---------------------------
Spread the remaining pesto in a sandwich or serve it as a dip!
We used one of these 2 eggplants to made this delicious appetizer.
- σπαγγέτι
- ζυμαρικά
- μελιτζάνα
- μελιτζάνες
- κάσιους
- χυμός λεμονιού
- ελαιόλαδο
- κουρκουμάς
- kale
- κειλ
- φρέσκια ρίγανη
- ρίγανη
- διατροφική μαγιά
- πέστο
- σπόροι
- σπόροι κάνναβης
- καρποί
- λαχανικά
- μυρωδικά
- φούρνος
- multi
- χορτοφαγία
- vegetarian
- vegan
- υγεία
- υγιεινές συνταγές
- υγιεινή διατροφή
- υγιεινό
- υγιεινά
- παιδί
- παιδί και διατροφή
- φοιτητές
- πρωτάρηδες
- pasta
- eggplant
- aubergine
- lemon juice
- olive oil
- turmeric
- oregano
- cashews
- nutritional yeast
- al dente
- vegetable
- vegetables
- seeds
- oven
- healthy
- recipe
- Χριστίνα Κούλη